Özbekistan dünyanın altıncı büyük pamuk üreticisi, ayrıca Özbek pamuğuna yönelik uluslararası boykotun sona ermesi ile yapılan reformların ardından, ülke bu sektörde büyük bir büyüme yaşadı.
Euronews’de yer alan habere göre boykot, çocuklar da dahil olmak üzere 2 milyondan fazla insanın tarlalarda çalışmaya zorlanması sebebiyle 2010 yılında Cotton Campaign tarafından zorunlu hasat işçiliğine karşı başlatılmıştı. Dünya Bankası ve BM’ninUluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bir izleme kampanyası başlattı ve zorunlu çalışmanın 2021 yılında ortadan kaldırıldığını tespit etti. Boykot 2022 yılında kaldırıldı.
Focus’un bu bölümünde Euronews muhabiri Galina Polonskaya, Cotton Campaign’e tarlalarda zorunlu hasat işçiliği uygulaması belirtileri olup olmadığının izlenmesinde yardımcı olan insan hakları savunucusu Gülnoz Mamarasulova ile bir araya geldi. Zorunlu çalıştırmaya ilişkin olarak konunun devlet tarafından kabulünün, yapılan TV yayınlarının ve sosyal medya kampanyalarının, sorunun çözümüne yardımcı olduğunu söyledi. Galina ayrıca eski Tarım Bakan Yardımcısı Anvar Karimov ile de görüştü. Karimov, devletin bu uygulamayla mücadele etme konusundaki kararlılığını vurguladı.
Gulchera Oripova gibi pamuk toplayıcıları, aylık ücretlerinin 500 dolara (458 €) kadar çıktığını gördü. Özbekistan’ın hammadde ihracatından bitmiş ürün ticaretine geçmesi, ihracatın artmasına ve ülkeye gelen yatırımların yükselmesine yol açtı. Boykot sırasında yüz milyonlarla ifade edilen tekstil ihracatı gelirleri de 2022’de 3,2 milyar dolara çıktı. Ülke, kalite kontrolü ve yeniliği teşvik etmeyi amaçlayan 130 özel pamuk grup işletmesi kurdu. Global Textile grubunun (Özbekistan’ın önde gelen tekstil şirketlerinden biri) CEO’su Muzaffar Razakov, Galina ile şirketin, yüksek kaliteli kumaşları küresel olarak satma stratejisi hakkında konuştu.
Galina, Human House galerisinde pamuklu giysilerden oluşan bir koleksiyonu da yerinde inceledi. Burada tasarımcı Lola Sayfi de boykotun kaldırılmasıyla artık daha fazla üretebileceğini ve daha fazla insana Özbekistan’da üretilen kıyafetler giydirebileceğini anlattı.
ETKİNLİK
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
17 gün önceEKONOMİ
18 gün önce