“Yeni tohumların yetiştirilmesini destekliyoruz”

“Yeni tohumların yetiştirilmesini destekliyoruz”

ABONE OL
Aralık 14, 2023 13:16
“Yeni tohumların yetiştirilmesini destekliyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tescil edilen yeni tohum çeşitlerinin TMO tarafından yakından izlendiğini aktaran Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal “Alım baremlerimizde bu çeşitlere yer veriyor ve bu tohumların yetiştirilmesini destekliyoruz.” dedi.

Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Gümen’in de davetli olduğu zirvede Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın bir video mesajı yayımlandı.

Bakan Yumaklı, mesajında şeker pancarı tohumunun ağırlıklı olarak dışalımla sağlandığına değinerek Cumhuriyet tarihinin ilk yerli, millî şeker pancarı tohumlarının 2025’te üreticilerle buluşturulacaklarını söyledi.

Genel Müdür Ahmet Güldal da açılışta yaptığı konuşmada ülkemizde son yıllarda tohumculukta yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, kıraç alanlarda verimi yüksek çeşitlerin geliştirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparken şunları söyledi:

“Hububat, bakliyat ve çeltik başta olmak üzere çok değerli çeşitler geliştirildi ve bunlar TMO alım baremine dâhil edildi.

Özellikle kıraç bölgelerdeki ekilişlerde tohumluk tercihlerinin buna uygun belirlenmesi gerekiyor. Bu kapsamda adaptasyon kabiliyeti yüksek; kuraklık, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitlerin ıslah edilmesi ülkemizin sürdürülebilir gıda güvenliği açısından önem arz etmektedir.

Alım baremlerimizde bu çeşitlere yer veriyor ve destekliyoruz. Son yıllarda verimi yüksek, hastalığa ve yatmaya dayanıklı, Türk damak tadına uygun ve yüksek pilav kalitesine sahip birçok çeltik çeşidini alım baremimize aldık. Bu konuda da çalışma yapan ıslahçı arkadaşlarımızı buradan tebrik etmek istiyorum.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP