Zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine girdi

Zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine girdi

ABONE OL
Aralık 6, 2023 09:32
Zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de, her geçen yıl biraz daha iyi anlaşılan zeytin üretiminin önemi, geleneksel zeytin üreticiliğini UNESCO’nun da ilgisini çekmeyi başardı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO listesine alındığını duyurdu.

Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Afrika’da Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda, Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü bildirdi.

Euronews’in haberine göre, doğal ve kültürel değerleri korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attıklarını belirten Ersoy, “Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel ‘UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi. Yenileri ise yolda…” ifadelerini kullandı.

Botsvana’daki toplantıda Türkiye’nin 4 kültürel değerinin daha görüşüldüğü bilgisini veren Ersoy, Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceğini kaydetti.

Bakan Ersoy, toplantının yarınki oturumunda görüşülecek 4 unsurun da dahil olmasıyla Türkiye’nin listedeki kültürel değer sayısının 30’a ulaşacağını dile getirdi.

Böylece zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alındı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP