Dışalım et-süt fiyatını düşürmedi!

Dışalım et-süt fiyatını düşürmedi!

ABONE OL
Ocak 5, 2024 09:29
Dışalım et-süt fiyatını düşürmedi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, hayvancılıkta yaşanan sorunlarla ilgili olarak bir besicinin şu sözlerine dikkat çekti: “Doğru düzgün bir hayvancılık politikamız yok. Şu anda ne yaptığımızı bilmiyoruz; bir yandan canlı hayvan, bir yandan et ithal ediyoruz. Bir yandan da yerli üretici büyüsün istiyoruz“ dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer 2023 yılında hayvan dışalımı tam gaz devam ettiğini belirterek Kasım ayında sığır dışalımı yüzde 940 oranında artması ile 2023 yılının ilk 11 ayında toplam 1,03 milyar dolar sığır dışalımı için yurt dışına ödeme yapılmasına karşın et fiyatlar artışın durmadığını vurguladı.

2023 yılında yalnız kasım ayındaki sığır dışalımında tutarı 170,4 milyon dolar olduğunu belirten Gürer şunları söyledi:

“Kasım ayındaki sığır ithalatında en büyük pay 92,8 milyon dolarla Brezilya’ya ait olurken, bu ülkeyi 43,2 milyon dolarla Uruguay ve 8,8 milyon dolarla Çekya izlediğini ifade ederek süreçte yaşanan gelişmeleri dikkate alarak bir Meclis araştırması için önerge hazırlayarak TBMM başkanlığına sundum.

Et fiyatındaki artıştan önce, mazot fiyatının, yem fiyatının artması, veterinerlik ücretlerinin artması, ilaç fiyatlarının çok yüksek oranlarda artması ciddi biçimde irdelenmelidir.  Bu süreç doğru yönetilmezse et ve sütte sorun daha da ağırlaşacak olup hayvancılıkta yaşanan sorunların ve taleplerin çözümlenmemesi durumunda uygulanan yanlış politikalarla hayvancılığın sürdürülebilirliğinin tehlikeye düşeceği öngörülmektedir.

Hal böyle olunca küçülerek faaliyetlere devam etmek daha mantıklı gibi görünse de uzun vadede bununda çözüm olmayacağı ve hatta ciddi sorun yaratacağını ifade edilmekte olup; bir an önce sorunlar ele alınmalıdır.

Öyle ki üreticinin olmazsa olması girdi maliyetlerinden ahır işçiliği, veterinerlik giderleri, katkı maddelerindeki fiyat artışlarının yüzde 100 ila yüzde 200’e varan oranlarda zamlanması çok büyük sıkıntı yaratmaktadır.

Fiyat istikrarının olmaması sorunların başında gelmekte olup; hayvan fiyatlarının artmasının hemen arkasından hammadde ve yem fiyatlarına zam geliyor olması talihsiz bir durumdur. En büyük sorunlardan biri işçilik giderleri olarak görülmekte olup işçilik fiyatlarında da artış olması hayvancılık yapanların işini daha da zorlaştıracaktır.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP