“Yerel üretime gereken destek verilmeden olmaz!”

“Yerel üretime gereken destek verilmeden olmaz!”

ABONE OL
Ocak 17, 2024 12:19
“Yerel üretime gereken destek verilmeden olmaz!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanan sorunların plansızlık, öngörüsüzlük, dışalıma dayalı aracılık sisteminden uzak durulmadığından kaynaklandığını belirtti.

sürekli değişen politikaların, yetersiz desteklerin, dayanaksız kararların, serbest piyasanın kontrolüne bırakılan politikalar , küresel iklim değişikliği ile tarımda yaşanan sorunların büyüdüğüne dikkat çeken CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Öncelikle destekler artırılması şarttır, 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, soru önergeme verilen yanıtta, buzağı desteği alan yetiştirici sayısını 685 910, malak desteği alan yetiştirici sayısını 9 515, çoban sürü desteği alan işletme sayısını 9 775, koyun keçi desteği alan yetiştirici sayısını 200.347, çiğ süt desteği alan yetiştirici sayısını 263.840, besilik erkek, sığır desteği alan yetiştirici sayını 36 332 kişi olarak açıklamıştır. Hayvan hastalığı tazminatı almaya hak kazanan ve tazminat ödenen 8489 kişi olarak belirtilmiştir. Yeterli ve gerçekçi desteklerden üretici mahrumdur. Milli gelirin yüzde 1’i olan 411 milyar liranın çiftçiye verilmesi gerekirken 2024 yılında çiftçiye verilerek miktar 91 milyar lira olarak açıklanmıştır. İktidarın yerli ve yerel üretime gereken desteği vermediği göstermektedir.

Çiftçinin cebinden sadece mazot için 120 milyar lira çıkmaktadır. Mazotta fiyat değişikliğine rağmen en az ortalama 15 lira vergi alınmaktadır. 3 milyar litre üzerinden hesaplandığında çiftçilerin ödeyeceği verdi 46 milyar liradır. Çiftçilere verilecek mazot desteği ise 16 milyar lira olarak açıklanmıştır. Çiftçiye verilecek destekten en az 30 milyar lira daha fazla vergi alınacaktır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP