Zeytinin yararları ve kullanım alanları nelerdir?

Zeytinin yararları ve kullanım alanları nelerdir?

ABONE OL
Ocak 23, 2024 09:37
Zeytinin yararları ve kullanım alanları nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeryüzünde yaşayan en eski ve en uzun ömürlü bir ağaç olan zeytin ağacı, insanoğlu için bulunmaz bir nimettir. Canlıların yaşamı için gerekli olan başta su ile birlikte proteinler karbonhidratlar ve yağlar içinde de en sağlıklısı olan zeytinyağıdır.

Zeytin ağacının anavatanı Mezopotamya’dır. Oradan iki ayrı kolla Akdeniz havzasına yayılmıştır. Birinci kol Kilikya üzerinden Adalar, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz’e kadar gider. İkinci kol ise Filistin, Mısır, Libya, Cezayir, Fas gibi ülkelerdir. Akdeniz havzasının en belirgin ağaçlarından biri olan zeytin ağacı binlerce yıldır yaşayan bir ağaçtır. Zeytinyağı da ticareti yapılan ilk üründür. Tarihte zeytin ve zeytinyağı ilk olarak aydınlatma aracı olarak, sonra vücut losyonu olarak kullanılan zeytin yağ üç semavi dinin üç kutsal kitabı olan Tevrat İncil ve Kur’an‘ı Kerim’de adı geçen üç ender meyveden biridir. Hatta Kuranı Kerim’imizde Nur Suresi’nde adı geçmektedir. Kutsal bir ağaç olan zeytin ağacı Nuh tufanından beri bilinen en eski bir ağaçtır.

Sağlık iksiri olarak da adlandırılır. İnsanoğlunun vazgeçilmez gereksinimi olan yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle elde edilen tek yağ zeytinyağıdır. Diğer bütün bilinen yağlar kimyasal yöntemlerle elde edilmektedir. Özellikle genleri ile oynanmadığı için zeytinyağı diğer yağlara göre üstündür. Son yüzyılda insanların ekonomik durumu ömrü de ömürleri de uzanmaktadır. Yeryüzünde görmediği yerleri görmek, tatmadığı damak tatlarını tatmak için daha sağlıklı yaşamaya doğru bir eğilim içerisine girdiler bu yüzden daha kaliteli besinleri yiyip ömürlerini uzatma yoluna girdiler. Yağlar içerisinde de en sağlıklı olan zeytinyağına döndüler. Son yıllarda yer yüzünde yaşanmakta olan iklim değişikliğine bağlı olarak İspanya ve İtalya’daki kuraklıktan dolayı ülkemiz büyük bir şans yakalanmıştır ülkemizin Akdeniz Havzası’nda üretilen zeytin ve zeytinyağı bölgemizde başta Tarsus mersin Silifke, Mut, Adana, Osmaniye, Hatay, Maraş, Gaziantep ve Urfa gibi illerde üretilmektedir.

Tarsus’ta Sarıkulak, Mut’ta Ayvalık ve Gemlik Silifke’de Silifke, yağlık Adana’da Adana topak Ulak ve Gemlik Hatay’da savurani, Gaziantep de Nizip ve Kilis yağlık Urfa’da merkabazi zeytini ön plandadır. Büyük bir ihracat şansı yakalayan zeytinyağı dünyası piyasasında bir yıl içerisinde 3-4 Eurolardan 6 Eurolara kadar çıkmıştır. Devletimiz Üreticimize kilo başı 80 kuruş destek vermekte iken Yunanistan’da üreticiye 2 Euro destek vermektedir. Eğer devletimiz desteklemeyi arttırırsa köylümüz büyük bir iştahla zeytin ağacına yönelecektir. Üstelik zeytin ağacı fakir toprakların ürünüdür. Zeytin ve zeytinyağı hiçbir ürünü zayi olmadığından çok makbuldür. Zeytini yetiştirdiğinizde isterseniz yeşil olarak tatlandırılır, isterseniz siyah salamurası yapılır. Olmadı zeytini ezerek bir çuval içerisinde yağını çıkarırsanız, çıkan yağını ister içersiniz, isterseniz yemeklerde ve salatalarda kullanırsınız. Eğer çıkan yağ kalitesiz ise sodyum hidroksit yani kostik ile birleştirerek sabun yapabilirsiniz. Elde ettiğimiz zeytinyağının posası yani prinada kalan yağı Hekzan kullanılarak ayrıştırılır bu sayede prina yağı ve gliserin üretilir. Pirina yağı sabun üretiminde kullanılır gliserin ise vücut losyonu ve krem kullanımında kullanıldığı gibi nitrikasit ile muameleye tabi tuttuğunuzda sanayi devriminin öncüsü olan TriNitro gliserini elde ederiz. Ayrıca Pirina yakacak olarak kullanılır yani zeytin ve zeytinyağının hiçbir şeyi heba olmaz.

M. Sadık Boltaç/ Kimya Mühendisi/ EkinBulten

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP