“İçeriğinin ne olduğu bilinmeyen mercimek dışalımı yapılıyor!”

 “İçeriğinin ne olduğu bilinmeyen mercimek dışalımı yapılıyor!”

ABONE OL
Şubat 16, 2024 08:51
 “İçeriğinin ne olduğu bilinmeyen mercimek dışalımı yapılıyor!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığının yeşil mercimekte, gümrük vergisinin sınırlandırılmasına yönelik kararını eleştirdi.

CHP’li Gürer, eleştirisini şu sözlerle dile getirdi:

Mercimeğin anavatanı olan Türkiye’de üretilen mercimekler, dünyanın en kaliteli mercimekleriydi. Buna rağmen uygulanan yanlış tarım politikaları, mercimek üretiminde ülkemizi sorunla hale getirdi.

Kırmızı mercimek üretimi 1990 yılında 630 bin ton iken, 2013 yılında 395 bin tona geriledi. 2023 yılında 424 bin ton oldu. Mercimek ithalatı ise geçen yıl üretim kadar gerçekleşti. Yeşil mercimek üretimi ise 1990 yılında 216 bin ton iken, 2023 yılında 22 bin ton, 2022 yılında 45 bin ton ve 2023 yılında 50 bin ton olarak yetiştirildi. İthalat miktarı da yine geçen yıla göre üretim miktarı kadar oldu.

Üretici, mercimekle ilgili gümrük vergisi kaldırıldıktan sonra, o tarlaya tohumu ekmek için hangi keyifle gidecek? Mercimek 2 yıldır, üreticiden 16-19 lira arasında değişen fiyatla alınıyor. Şu an marketlerde kalitesine göre 45 ila 100 lira arasında satılıyor.

Biz ürettiğimiz organik mercimeğin bir kısmını da yurtdışına ihraç ediyoruz. Dışarıdan da içeriğinde ne olduğunu bilmediğimiz mercimeği ithal ediyoruz. Dışarıdan ithal ettiğimiz mercimekle ülkemizde üretilen organik mercimek arasındaki fark, net bir şekilde görülebiliyor. Yeşil mercimek Orta Anadolu’da, kırmızı mercimek ise Doğu Anadolu’da yetişiyor

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP