TMO, aldığı ürünlerin parasını ödemeyi geciktiriyor

TMO, aldığı ürünlerin parasını ödemeyi geciktiriyor

ABONE OL
Şubat 23, 2024 13:06
TMO, aldığı ürünlerin parasını ödemeyi geciktiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), AKP döneminde yapısal değişimi nedeniyle dışalımca bir konuma dönüştüğünü, ayrıca üreticiden aldığı ürünlerin bedeni zamanında ödemediğini söyledi.

CHP’li Gürer, ürün bedellerinin ödenmesinde yaşanan gecikmelerin Sayıştay raporlarına yandığını belirtirken şöyle dedi:

“Geçen yıl buğdayda ürününü TMO’ya teslim etmek isteyen çiftçi, TMO’nun depoları ithal ürünlerle doldurduğu için randevu alınımda sorun yaşadı. Ürün bedellerinin ödenmesi noktasında da sarkma oldu. Bu nedenle ürün alım politikası geliştirilmeli, TMO ürünü teslim alında ödemeyi hemen yapmalı, şu anda 6 ay önce TMO’ya satılan buğday ve artanın prim farkları halen ödenmedi. Üretici bir an önce ödeme yapılmasını bekliyor.

Oysa TMO kendi depolarını 2006’dan itibaren satmaya başlamış ve sattığı depoları yeniden yüksek bedellerde kiralama yoluna gitmiştir. 2023 yılında hasat döneminde TMO kendi depolarına 2 milyon ton ürün alırken, 2,5 milyon ton kapasiteli depo kiralamış, 3 milyon ton lisanslı depo kiralamış ve 6.5 milyon ton açık alanda ürün stoklamıştır. Toplamda 14 milyon ton kapasitesine erişmiştir. Açık alandaki ürünlere yönelik hırsızlık olayları ise kamuoyuna yansımıştır” ifadelerini kullandı. 

Bakanlığa hangi ürünlerden ne kadar alındığını, halen stoktaki ürünlerin durumunun ne olduğunu, ne kadar ithal ürün bulunduğunu soru önergesi ile sorduğunu ancak yanıt alamadığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO çeşitli depolarda yer alan tarım ürünlerinin sayısında, Sayıştay’ın 2022 yılındaki denetimlerine ait raporunda, 27 depoda noksanlığa rastlandığını belirtildi. 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında TMO 3,5 milyon ton buğday, 1 milyon ton mısır; TÜRKŞEKER’in ise 7.7 milyon ton alım yapacağı öngörülüyor. TMO’nun genciğimiz yıl 14 milyon ton ürün aldığı düşünüldüğünde bu yıl öngörülün alımın düşük olduğu gözleniyor.

Geçen yıl yaklaşık  10 milyon ton buğday ithal edildi. Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında bir kısmı un olarak işlendikten sonra yurtdışına satıldı. Burada yapılması gereken üretimin artırılması ve yerli üreticinin desteklenmesidir. Tarım Kanununa göre çiftçiye verilmesi gereken desteğin verilmesi , yurtdışından ithal ürün getirmek yerine kendi çiftçimizin üretim yapmasının sağlanması da tarımda sorunların artmasının önüne geçecektir. Yerli üreticiler her alanda desteklenmeli ve çiftçiyi koruyacak desteklemeler ile sorunlara gerçekçi çözümler üretecek planlama yapılmalıdır. 

TMO’nun işlevinin çiftçinin yanında olan bir kuruluş haline dönüştürülmesi, Ziraat Bankasının da çiftçi kuruluşu olması sağlanmalıdır. 590 milyar lira kredi kullanan çiftçi tamamının borçlu olduğu bir süreçte çiftçilerin bu alanda yaşadığı sorunda dikkate alınarak gerçekti çözüm yolları bulunmalıdır”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP