“Hayvancılık yapan sayısı azaldı…”    

“Hayvancılık yapan sayısı azaldı…”   

ABONE OL
Mart 14, 2024 13:26
“Hayvancılık yapan sayısı azaldı…”    
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan pazarının geçen haftalara göre daha durgun olduğunu belirtti. Gürer, büyükbaş hayvan besiciliği yapanlarla yaşadığı sorunlar ve piyasanın durumuna ilişkin konuştu.

Büyükbaş hayvan besiciliği yapan üretici, büyükbaş hayvan fiyatlarının yükseldiğini , satışların yavaşladığını belirterek, “Büyükbaş hayvan şu anda kilosuna göre ortalama 100 bin lira civarında” dedi.

KÜÇÜK AİLE TİPİ İŞLETMELERDE AHIRLAR BOŞALIYOR

Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle besicilik yapanlar bu işten para kazanamadığını söylüyor. 12 ay hayvana kapalı alanda bakmak zorundalar. Çünkü mera hayvancılığı önemli ölçüde bitti. Ama çoğu yerde gittiğim zaman ahırları boş görüyorum, hayvancılık yapan sayısında ciddi bir azalma var. Biraz evvel de hayvan pazarını gezdik, artık çok kişi elindeki hayvanını sattıktan sonra bu işi gerçekleştiremeyeceğini, bırakacağını söylüyor. Çünkü kazanamıyoruz diyorlar.” şeklinde konuştu.

Besici, “Köylerde mesela 3-5 hayvanı olup evinin altında besleyenler, ilkel hayvancılık yapanlar hiç kalmadı. Küçük işletmeler kapandı, iki ineği vardı ya oğlunu everdi sattı ya da kızını evlendirmek için hayvanını sattı. Yani artık büyük şirketlere işletmelere kaldı. Yani küçük aile tipi işletmelerde hayvancılık bitiyor” dedi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in girdi maliyetleri ile ilgili “Aşısı var, veterineri var, cumartesi-pazar tatili yok” söylemi üzerine besici, “Bizim gecemiz de yok, gündüzümüz de yok, pazarımız da yok, tatilimiz de yok. Biz 12 ay gece gündüz bu işi yapıyoruz. Ben yedi kişi nüfusum, çocuklarım da bu hayvanın içinde, ben de bu hayvanın içindeyim gece gündüz. Ama kazanamıyoruz. Mesela 80.000 liraya hayvan aldık, 100.000 liraya mal ettik, besledik, büyüttük. Biz bu hayvanı 110 bin liraya satıyoruz ama yerine 110 bin liraya hayvan alamıyoruz. Bu aradaki 10 bin liralık kazancı biz almıyoruz vekilim, devalüasyon yiyip gidiyor” karşılığını verdi.

DESTEKLER YETERSİZ, GİRDİLER PAHALI

CHP’li Gürer’in “Destek alıyor musunuz?” sorusunu da besici, “Ne desteği vekilim, dananın kesim desteği 250 lira yani hiçbir şey değil.” şeklinde yanıtladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP