Süt satıcılarının sıkıntısı büyüyor…

Süt satıcılarının sıkıntısı büyüyor…

ABONE OL
Mart 4, 2024 08:18
Süt satıcılarının sıkıntısı büyüyor…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi/ Özel– Artan girdi fiyatlarının yanısıra, tüketiciye gelinceye değin yapılan masraflar süt tüketimini günden güne düşürüyor. Bir yandan yurttaşın alım gücünün azalması, bir yandan süt üretiminde uygulanan yanlış devlet politikaları süt üreticisini zora sürüklediği kadar, mahallelerde süt satışı yapan emekçileri de kaygılandırıyor.

Adana’da, gecenin karanlığında köy yollarına çıkıp üreticilerden süt toplayan tüketiciye ulaşması için çaba harcayan Kürşat Işık en az süt üreticileri kadar kaygılı. Her geçen gün artan masraflar, süt üretimi yapan birçok köylünün süt hayvanını kesime göndermesi, tüketici sayısının son bir yılda yarının da altına gerilemesi “bu işi bırakmayı düşünüyorum” demesine neden oluyor.

Karşılaştığımızda yalnız “nasılsın” diye sordum. Dolmuş olmalıydı, “sıkıntılarım var” dedi. Geçtiğimiz ay köylere gittiği aracının lastiklerini değiştirmiş, ocak ayında da aracın pulunu almış, her gün gittiği yolda harcadığı akaryakıtı anlatırken anlıyorum “sıkıntılıyım” sözünün özünü.

“Bak, dedi. Bu aracın arkasında geçtiğimiz yıllarda bunun iki katı güğüm olurdu. Buraya geldiğimde de otuz/ kırk kişinin beklediğini, bazen bekleyenlerin arasında sıra nedeniyle tartışmalar yaşanırdı. Herkes bir an önce almak ister, sonraya kalıp süt almadan eve gittikleri bile olurdu. Biliyor musun ben o günlerde evimi aldım. Bundan başka bir aracım daha vardı. Şimdiki durumu görüyorsun, bu kullandığım aracın bazı sıkıntıları olmasına karşın değiştiremiyorum…”

Kaç kişiyiz ki; benden başka beş kişi daha var sırada… Süt satıcısı Kürşat Işık sözlerini sürdürüyor:

“Buraya gelip iki, üç bidon doldurtup giden olurdu. Onların birçoğu şimdi ya onbeş/ yirmi günde bir geliyor, ya da bir bidonun yarısını doldurtup gidiyor. Zaten köylerde hayvan sayısı her gün azalıyor, satışlar böyle sürer/ masraflar da büyümeyi sürdürürse süt toplama işini bırakmak zorunda kalacağım. Süt üretenler de bir süre direnecek, işin içinden çıkamayınca onlar da kesime gönderecek. Süt üretimi düşecek, fiyatları daha da artacak, birçok insan sütün tadını unutacak…”

Yurttaş geçen yıldan daha az doyuyor, daha az seviniyor, kaygıları geçen yıldan daha çok! Toprağınız var istediğiniz gibi işleyemiyorsunuz, otlak alanlarınız var hayvancılık yapamıyor eti için dışarıdan canlı/ karkas alımı yapıyorsunuz, üreticiniz girdi zamlarından dolayı zorluklar yaşıyor, üretici/ tüketici arasında bağ kuran Kürşat Işık gibi emekçiler işlerini bırakma düzeyindeler; peki, ya bundan sonrası…

Beklemeden de geleceğin ne denli sıkıntılı olacağı belli değil mi?

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP