Tarımsal üretim planlamasız olmaz!

Tarımsal üretim planlamasız olmaz!

ABONE OL
Mart 21, 2024 08:15
Tarımsal üretim planlamasız olmaz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Yürütülen yanlış uygulamalar nedeniyle büyüyen tarımsal sorunlar bir yandan birçok alanda üretimin düşmesine, bir yandan üreticinin yoksullaşmasına, bir yandan da piyasada fiyatının yükselmesine neden oldu.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde her zaman tarımsal üretim planlamasının yapılması gerektiğini vurgu yaptı.

Gürer, tarımsal üretim planlamasının bir yıl önceden nerede hangi ürünün ne kadar üretileceğini belirlenmesi gerektiğini belirtirken şunları söyledi:

“Ülkemizde sözleşmeli tarım genelde şeker pancarında yapılıyor. Son yıllarda sözleşmeli tarım özendiriliyor çünkü arazilerin ekilebilmesi ve üreticinin de önünü görebilecek düzenlemeler ile bu işin sürdürülmesi bekleniyor. Ama öyle olmuyor, sözleşmeli tarımda yapılan anlaşma hep üreticinin aleyhine işliyor. Büyük şirketler sözleşmeli tarımı teşvik ediyorlar, kendilerini garantiye alıyorlar, üretici aynı şekilde garantiye alınmıyor çünkü şöyle düşünülüyor: ‘Bu yıl ekmezse yerine başka birisi eker, ben ekecek adam bulurum.’ ama kendisini sanayici veya bu konudaki fabrika sahipleri koruyunca da sözleşmeli tarıma bakışta geçmiştekinden farklı olarak geriye düşüyor. Normalde sözleşmeli tarım olsa 1 yıl önceden hangi bölgede ne kadar ürün yetişeceğini ne ekileceği belli olacak. Böylece hem üretimde sorun olmayacak hem de maliyetler konusunda sıkıntı yaşanmayacak ama bununla ilgili düzenlemelerin yeniden ele alınması ihtiyaç durumundadır

Fabrika kilosunu 3.30 TL alım şartıyla 2024 yılı için sözleşme yapıyor. Dekara 2500 adet fideyi alım zorunluluğu ile şirket veriyor. Nakit avans desteği de 200 TL/ton talep eden üreticiye veriliyor. Ayrıca, 15-15-15 dekara gübre desteği 50 kg olarak belirlenmiş durumda. Ödeme de nakit avans + gübre desteği %50’si sezonda, %50’si Ocak 2025’de ödenecek. Bu şartlarla kilo alım fiyatı da 3.30 TL olarak duyuruldu. Üreticiler artan girdilerle bu fiyatla üretimde zorlanacağını ifade ettiler.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP