Tarımın Sesi– CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, TÜİK tarafından açıklanan 2023 yılı Kırmızı Et Üretimi İstatistikleri ile 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Bütçe Gerekçesi kitapçığında belirtilen 2023 yılı et üretim istatistikleri arasındaki 577 bin tonluk et farkına dikkat çekerek, “TÜİK’in verilerinde mi bir sorun var, yoksa Cumhurbaşkanlığının bütçe planlamasında mı bir sorun var. Et üretiminde bu kadar sapma nasıl oldu? Bu konu açıklanmalı.” dedi Gürer ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısına yazılı soru önergesi vererek bu bağlamda açıklama istedi.
bonus veren siteler
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, planlamanın doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılması, sürdürülmesi için verilerin önemine her fırsatta dikkat çektiğini belirterek, şunları söyledi:
“TÜİK’in Kırmızı Et Üretim İstatistiklerinde 2023 yılında bir önceki yıla göre et üretiminde %8,8 artış olduğu ve 2023 yılında toplam et üretiminin 2 milyon 384 bin 47 ton olduğu belirtiliyor. 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Bütçe Gerekçesinde ise TÜİK’ten aldığı belirtilen veriye göre, 2023 yılı için bu rakam 1 milyon 945 bin ton olarak planlanmasına karşın, gerçekleşme tahmini ise 1 milyon 827 bin ton olarak belirtiliyor. Bu aradaki 557 bin ton fazla kırmızı et üretimi nasıl oluştu veya tahmin ve TÜİK verisi arasında nasıl bu kadar fark var? Cumhurbaşkanı Yardımcısına yanıtlaması istemiyle verdiğim yazılı soru önergesinde durumu sorguladım.
TÜİK’in Kırmızı Et Üretim İstatistiklerinde, 2023 yılında bir önceki yıla göre et üretiminde %8,8 artış olduğu ve 2023 yılında toplam et üretiminin 2 milyon 384 bin 47 ton olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı Bütçe Gerekçesinde ise, 2023 yılı için bu rakamın 1 milyon 945 bin ton olarak planlanmasına karşın gerçekleşme tahmini ise 1 milyon 827 bin ton olarak belirtiliyor. Verilerin TÜİK hesaplaması olduğu da not düşülmüş.
Cumhurbaşkanlığı Bütçe Gerekçesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından uluslararası kabul görmüş kasaplık güç istatistik yöntemi ile hesaplanmaktadır. Buna göre; Hayvan Varlığı x Kasaplık Güç Oranı x Ortalama Karkas Ağırlığının çarpımı sonucunda = Et Üretim miktarı hesaplanmaktadır. Kırmızı et üretim miktarı yılda bir defa yılsonunda TÜİK verilerinin yayınlanmasına bağlı olarak ölçülmektedir.” ifadesi yer almaktadır. Bu verilerde bu hesaplamalara göre böyle önemli bir sapmanın nasıl oluştuğu açıklanmalıdır.
Cumhurbaşkanlığı Bütçe Gerekçesi, TÜİK verileri ile belirlendiğine göre kırmızı et üretiminin, 2023 tahmini olarak 118 bin ton daha az kırmızı et üretimi öngörülürken 557 bin ton artış ortaya çıkmıştır. TÜİK verilerinin, 557 bin ton üstünde et üretimi nasıl gerçekleşti? Aradaki artış tam 557 bin ton. Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı bütçe gerekçesinde yer alan bilgilerde 2023 verileri için ‘Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından uluslararası kabul görmüş kasaplık güç istatistiki yöntemi ile hesaplanmaktadır. Buna göre; Hayvan Varlığı x Kasaplık Güç Oranı x Ortalama Karkas Ağırlığının çarpımı sonucunda = Et Üretim miktarı hesaplanmaktadır. Kırmızı et üretim miktarı yılda bir defa yılsonunda TÜİK verilerinin yayınlanmasına bağlı olarak ölçülmektedir.’ deniyor. Bu açıklamaya göre arada fark bu kadar nasıl oluşuyor.
Açıklanan et üretim rakamı ile tahmini arasındaki ciddi fark önemli bir veri tutarsızlığını ve planlama eksikliğini ortaya koyuyor. Bu durum, sadece et üretimi üzerinde değil, genel olarak tarımsal planlama ve veri analizi süreçlerinde güvenilirliği etkileyen bir konudur. Bu tür tutarsızlıklar ve veri eksiklikleri, karar yapıcıların doğru kararlar almasını zorlaştırır ve hatalara sebep olabilir. Ayrıca, uzun vadeli stratejik planlamayı olumsuz etkiler. Bu nedenle hem TÜİK hem de diğer ilgili kurumlar arasında daha tutarlı veri toplama ve raporlama süreçlerinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. TÜİK verilerine göre süt üretimi de düşüyor. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre 2024 yılı et üretim tahmini düştüğüne göre et sorunu nasıl çözülecektir? İthalat ile bu süreç ne kadar götürülebilir? Hayvancılıkta iktidar yanlış üzerine yanlış yapmış gibi görünüyor ve bu kere de verilerde şaşırtıcı rakamlar ortaya çıkmaktadır.
Et üretimi artarken süt üretimi son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşti. 2020 yılında inek sütü üretim miktarı 21 milyon 749 bin 342 ton iken bu rakam 2023 yılında 19 milyon 961 bin 908 tona kadar geriledi. 2020 ve 2023 yılları arasında 1 milyon 787 bin 434 ton inek sütü üretimimiz azaldığı görülüyor. 2023 yılında kesilen sığır 5 milyon 811 bin 698 baş olarak gerçekleşti. Bunun ne kadarı süt ineği? Görünen o ki süt ineklerinin kesime gittiği dönemlerde et üretimi artmakta ve süt üretimi düşmektedir.”
YAZARLAR
10 gün önceYAZARLAR
14 Aralık 2024YAZARLAR
14 Aralık 2024ETKİNLİK
14 Aralık 2024GÜNDEM
14 Aralık 2024GÜNDEM
14 Aralık 2024GÜNDEM
14 Aralık 2024