DOLAR

32,9949

-0.11%
EURO

35,8195

-0.26%
ALTIN(gr)

2.528,01

0,83%
BİST 100

10891.42

0,83%
“Eksikleri görmeden cezayla fahiş fiyatı önleyemezsiniz!

“Eksikleri görmeden cezayla fahiş fiyatı önleyemezsiniz!

ABONE OL
Mayıs 24, 2024 08:43
“Eksikleri görmeden cezayla fahiş fiyatı önleyemezsiniz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer fahiş fiyat ve stokçulukla ilgili düzenlemelerde içeren ve TBMM’de görüşülerek kabul edilen yasa önerisinde yaptığı konuşmada sorunların uygulanan sistemden kaynaklandığını söyledi.

Gürer, konuşmasında şunları söyledi:

Fahiş fiyat niye bu kadar gündeme geldi? Kamuoyunda fiyatların artışına bir suçlu aranıyor, o suçlu da bu satışı yapanlar olarak görülüyor. Oysa işin özü farklı; Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarının sistemsel olarak yönetim sorunundan kaynaklanan bu sorunu birilerinin üzerine devretmek için bu olgu ortaya çıkmış durumda. Bu ne demek? Serbest piyasa ekonomisi uyguluyorsunuz, belediyelerin denetim yetkilerini 2004 yılında merkeze çekiyorsunuz, hatta belediyelerin gıda üzerinde denetim yaptığı laboratuvarları kapatıyorsunuz, ardından piyasayı kendi hâline bırakıyorsunuz, o sürecin sonunda oluşan sorunları, kendi yönetiminizden kaynaklanan zaafları görmek yerine “fahiş fiyat” diyerek bu işi cezayla önleyeceğinizi sanıyorsunuz.

2021 yılında Rekabet Kurulu tarihinin en yüksek para cezalarını zincir marketlere uyguladı. Ne değişti? Burada çıkacak kanunun yarın uygulanabilirliğinin vatandaşa getirisi ne olacak? Göreceksiniz verilen cezaların önemli bir bölümü tahsil dahi edilemeyecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda -alıp bakın, 2023’te yayımlandı- 100 milyonluk cezanın 29 milyon lirası tahsil edilebilmiş. Yarın -orada ceza var- uygulamada değişen bir şey olmayacak.

İşin özünü görmek lazım. Belediyeleri güçlendirici biçimde yeniden denetimin içine katmak gerekir. Ayrıca, bu anlamda, üretim aşamasından başlayarak ortaya çıkan, fiyatı oluşturan sorunların üstüne gitmek gerekir. Eğer siz mazotun zammını sürdürürseniz nakliye için Adana’dan yola çıkıp İstanbul’a gelecek gıdanın fiyat artışı zaten fahiş fiyata dönüşmüş olur. Uygulamada karşılaşılan sorunların temel çözümü, girdi maliyetlerinden başlayarak piyasayı düzenli ve gerçekçi biçimde oluşturabilmektir. Aracılık sistemini kaldırabiliyor musunuz? Kaldıramıyorsunuz. İthal ürünü yurt dışından alıp gelip “Piyasayı dengeleyeceğiz.” derken, getirdiğiniz ürünü Türkiye’deki fiyatından satılmasını engelliyor musunuz? Engelleyemiyorsunuz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP