“Türk çiftçisinin yapısal sorunları artık çözülmeli…”

“Türk çiftçisinin yapısal sorunları artık çözülmeli…”

ABONE OL
Mayıs 14, 2024 15:20
“Türk çiftçisinin yapısal sorunları artık çözülmeli…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toprak analiz laboratuarlar Derneği Başkanı Ramazan Baykuş, üreticilerin Dünya Çiftçi Günü’nü kutladı, yıllardır süren yapısal sorunların artık bitmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Baykuş’un kutlaması şöyle:

Türk çiftçisinin beklentisi, yıllardır biriken yapısal sorunların artık çözülmesidir. Kendisine karşı ithalat tehdidinin kullanılmasını istemiyor.

Üretim eksenli bir tarım stratejisinin oluşturulmasını, üretimin sürdürülebilirliğini ve sürekliliğin sağlanmasına yönelik tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyor. Bu meselenin çözümü sanıldığı kadar zor ve ekonomiye de yük değildir. Aksine kalkınma ve sanayimize destektir. Bu meselenin çözümü, milletimizin hala köylerde oturan ve geçimini topraktan ve tarımdan sağlayan büyük bir kesimin daha çok üretmesine imkan sağlayacaktır.

Tarım sektörü, çok sayıda ekonomik yararının yanında, toplumun, insanımızın gıda güvenliğini sağlaması açısından, tüm dünya için olduğu kadar Türkiye için de yaşamsal bir sektördür.

-Tarımsal üretimin tek ve en önemli kaynağı topraktır. Toprak yoksa tarım yoktur, üretici de yoktur.

-Çiftçinin, tarım üreticisinin sorunlarını çözmesinin, alın terinin karşılığını almasının ve refah düzeyini yükseltilmesinin tek şartı toprağı korumak ve verimli kılmaktır.

Ne var ki, Cumhuriyetten günümüze kadar tarımda çok yönlü, çok çeşitli ve çok önemli gelişmeler sağlanmasına, toprağın doğru ve verimli kullanılması yönünde kimi iyileştirmeler gerçekleştirilmesine rağmen, tarımın yeterince geliştiğini ve toprağın verimli kullanıldığını da söylemek mümkün değildir.

Türkiye tarımı toprağı-suyu-teknolojiyi en uygun biçimde kullanan doğru ve rasyonel tarım politikaları uygulamadan yeterince gelişemez.

Doğru tarımın temel şartı toprağı koruyarak doğru kullanmaktır. Toprak işlemeden-sulama ve gübrelemeye kadar toprağı doğru kullanan tarım teknikleri uygulanmadan gerekli gelişim gerçekleşemez.

-Türkiye tarımı toprağı yeteneğine ve niteliğine göre kullanmadan, bitkisel üretim desenini uygulamadan, toprağı ekonomik kullanamaz ve gereken üretimi yapamaz.

-Genellikle oy beklentili siyasetlerle uygulanan Tarımsal Desteklemeler, verimliliği sağlayacak biçimde toprağı korunan tarım uygulamalarına odaklanmadan, doğru tarım gerçekleştirilemez.

Sadece Türkiye değil dünyadaki tüm çiftçilerin dil, din, ırk, mezhep ayrımı yapılmaksızın baş tacımız olan Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer ve sevgisini katan, elde ettiği gelire kanaat ederek onuruyla yaşam tarzını benimseyen ve toplumumuzun her kademesinde saygınlığı hak eden çiftçilerimizin bu özel gününü TOLAB olarak içtenlikle kutluyoruz, Bol ve bereketli bir yıl olmasını temenni ediyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP