Etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Erhan Adem, Çatalca Belediye Başkanı Sayın Erhan Güzel, CHP Parti Meclis Üyesi Berker Esen, İlçe Başkanı Sayın Yakup Yaşar ve diğer ilçe yöneticileri katıldı. Katılımcılar, biyodinamik tarım uygulamalarının çevreye duyarlı toprak verimliliğini nasıl artırdığını ve kaliteli mahsul elde etme yöntemlerini yerinde gözlemleme imkanı buldular.
CHP’den biyodinamik tarıma destek
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem: “Biyodinamik tarım, geleceğin tarım modeli olarak karşımıza çıkıyor. Demeter Türkiye ile birlikte Çatalca’nın büyük bir atılım yapacağını ve biyodinamik / organik üretimde önemli bir pazar oluşacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda İstanbul’dan herkes buraya biyodinamik ve organik ürünleri almaya gelecek. Çatalca, biyodinamik turizm kenti haline gelecek” dedi. Adem, İstafil Çiftliğini ziyaretinde yaptığı konuşmada, Demeter üyesi olan ve biyodinamik / organik üretim yapan İstafil Çiftliği’ndeki çalışmaları yerinde görmek istediklerini ifade etti. Biyodinamik tarım yapan çiftçilere her konuda destek olacaklarını vurgulayan Adem, “Biyodinamik tarım yapan çiftliklerde çok başarılı işlere imza atılacağını umuyorum. İstanbul’a yakın olması itibariyle burada insanların ürünlere çok rahat ulaşabileceği bir pazar oluşacak. Biyodinamik tarım çiftlikleri, toprak için gerekli ilaçları doğal ürünlerden elde ediyor. Papatya, ısırgan otundan yaptıkları ilaçları toprakla buluşturuyorlar” dedi. Demeter’in dünyada birçok ülkede üyesi bulunan bir çiftçi topluluğu olduğunu ve uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifika taşıdığını aktaran Adem, “Demeter, 1928’de kuruldu ve yaklaşık yüzyıla dayanan bir geçmişi var. Bu çiftlikte biyodinamik tarım yapan çiftçilerimize cesaretlerinden dolayı bir kere daha teşekkür ediyorum.” Ifadelerini kullandı.
Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel ise “Çatalca’nın doğal zenginliklerini koruyarak, biyodinamik tarım uygulamalarıyla tarımda sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz. Bugün burada gördüğümüz uygulamalar, bize doğayla nasıl daha uyumlu bir şekilde çalışabileceğimizi gösteriyor. Çatalca’da uluslararası düzeyde tarımın yapılabileceğini ortaya koymak bile başlı başına teşekkür edilmesi gereken bir konu. Genç çiftçilerin geleneksel tarım dışında inovatif ve biyodinamik tarım yapması sevindirici” diye konuştu.
Uluslararası Biyodinamik tarım yöntemleri Çatalça’da
Demeter Türkiye Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Biyodinamik tarım, Demeter danışmanı ve İstafil Çiftliği sahibi Arzu Duran ise 2015’ten bu yana İhsaniye köyünde biyodinamik tarım yaptığını vurgulayarak, “Her biyodinamik ürün organiktir ancak her organik ürün biyodinamik değildir, felsefesiyle biyodinamik tarımı yaygınlaştırmak amacı ile Demeter Türkiye eğitimler vermektedir. Biyodinamik tarım, toprağı ve çiftliği bir bütün olarak gören, çiftlik organizması temeline dayalı bir tarım türüdür. Verimliliği arttırmak için çiftliğimizdeki organik atıkları her türlü kalıntıları, hayvanların gübrelerini bir araya getirerek ve preparatlarımızı ekleyerek yaptığımız kompostlarla toprağımızı canlandırmayı hedeflediğimiz bir tarım şeklidir” değerlendirmesinde bulundu. Uluslararası Danışman Hans Supenkamper ise dünyada Demeter’in yerel yönetimlerle yaptığı işbirliklerinden örnekler vererek Çatalca bölgesinde Demeter Türkiye ile yerel bir biyodinamik tarım bölgesi oluşturulması çağrısında bulundu.
Etkinlikte, Çatalça Belediyesi ile Demeter Türkiye arasında yerel bir çalışmaya dair çalışmalara nasıl başlanabileceği konuşulurken, CHP’nin tarıma dair vizyonunu öğrenmek ve doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyen katılımcılar için bilgilendirici bir deneyim sunuldu. Doğaya duyulan saygının ve sürdürülebilir bir geleceğin öneminin altı çizildi. Biyodinamik tarım yöntemleri ile ilgili bilgi edinmek isteyen herkese, 27-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan akademi etkinliğiyle birlikte, bu yolculuğa katılma daveti yapıldı.
ETKİNLİK
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
13 gün önceGÜNDEM
13 gün önceGÜNDEM
13 gün önceEKONOMİ
14 gün önce