Adana- Gıda savurganlığının en basit anlamıyla tarladan sofraya kadar üretilen ürünlerin tüketilmeden çöpe gitmesi olduğunu söyleyen ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Eylül Ayı Olağan Meclis toplantısında, yürürlükteki tarım politikalarının, tarımsal ürün planlamasının yanlış yapılmasının gıda savurganlığında belirleyici rol oynadığını söyledi.
Bağış, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Tarım ve gıda politikalarının, tarımsal ürün planlamasının yanlış yapılması gıda israfında belirleyici rol oynamaktadır. Patates, soğan, domates, karpuz, biber gibi ürünler masrafı dahi karşılamadığı için tarlada israf olmuştur. Para kazanma isteği ile ekilen sebze ve meyvelerde de bazı dönemler üretici emeklerinin karşılığını alamamışlardır. Doğru tarım politikaları ile hasat planlaması yapılmalı, ürünlerin sofralarımıza gelmeden tarlada israf olmaları önlenmelidir.
Stratejik olarak kabul edilen hububat ürünü; buğday ve mısır, bu yıl çiftçinin yüzünü güldürmüştür. Tarla verimi olarak umduğunu alan çiftçilerimiz hasat döneminde 9 TL olan buğdayı Lisanslı Depo ve kendi deposuna dökerek 4 ayda yüzde 25’e yakın yükselişle buğdayını on bir TL’ye kadar satabilmektedir. Ağustos ayında hasadı yapılan mısırda 7600-7700 TL ile açılan piyasa iki ayda yüzde 25 yükselişle 9600 TL’ye çıkmıştır. Lisanslı Deponun avantajları yine çiftçimizi kazandırmıştır. Lisanslı Depoları tercih eden çiftçiler her zaman kazançlı çıkmaktadır.”
ETKİNLİK
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
13 gün önceGÜNDEM
13 gün önceGÜNDEM
13 gün önceEKONOMİ
14 gün önce