Pratik, ulaşılabilir ve çeşitli kullanım seçenekleriyle diyetisyenler tarafından tavsiye edilen bulgur, düşük glisemik indeksi ve liften zengin yapısıyla dikkat çekiyor. Bulgurun diyetisyenler tarafından sıkça önerilmesinin birkaç önemli nedeni olduğunun altını çizen Duru Gıda Beslenme Danışmanı Emine Uluçay, “Bulgur, yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi ve bağırsak sağlığını destekler, uzun süre tok tutar. Tokluk hissini artıran bulgurun, acıkma süresini uzatması sebebiyle de sağlıklı bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur” dedi.
Uzun süreli tokluklar için sağlıklı alternatif
Bulgurun pek çok yemeğin yanına eşlik edebilmesi yönüyle kilo kontrolünü önemseyenler için diyet süreçlerinde de tercih edilebilen bir besin olduğunu belirten Uluçay, şunları söyledi:
“Bulgur çok yönlü bir besindir. Salatalarda, çorbalarda, dolmalarda veya pilav şeklinde pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynaklarının yanında ya da kuru baklagiller gibi bitkisel protein kaynaklarının yanında tüketilen bulgur, kan şekeri dengesini sağladığı için uzun süreli tokluk hissi de verir. Hem sağlıklı hem de pratik tariflerde kullanmak için.
Bulgur, enerji metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonları için önemli olan B grubu vitaminlerden tiamin (B1), riboflavin (B2), niyasin (B3), B6 vitamini ve folat (B9) içerir. Ayrıca demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Tam tahıllar, yüksek lif ve besin içeriği sayesinde kalp sağlığını korurken sindirimi de destekler. Öte yandan, kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltır.”
Duru Gıda, 89 yıldır doğal taş değirmenle sofralara lezzet katıyor
Bulgur’un sağlıklı beslenme üzerindeki etkisi sadece yerel uzmanlar tarafından değil, aynı zamanda uluslararası araştırmalarla da destekleniyor. Japonya’daki Mukogawa Kadın Üniversitesi’nde glisemik indeks (GI) üzerine yaptırdığı analiz, bulgurun 54,9’luk GI değeriyle uzun süre tokluk hissi sağladığını ve açlık krizlerini önlediğini ortaya koydu. Bu bulgu, bulgurun sağlıklı bir yaşam için değerli bir besin olduğunu ve diyabete karşı koruyucu özellikler taşıdığını bir kez daha kanıtladı.
YAZARLAR
02 Aralık 2024YAZARLAR
02 Aralık 2024ETKİNLİK
02 Aralık 2024GÜNDEM
02 Aralık 2024GÜNDEM
02 Aralık 2024GÜNDEM
02 Aralık 2024GÜNDEM
02 Aralık 2024