Adana- Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada ekim alanlarının değerinin bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, değerlendirmesinde tarımsal planlama motivasyonunun yükseltilmesine vurgu yaptı.
Bilgiç şunları söyledi:
“Adana olarak tarım ürünleri ve tarıma dayalı sanayi ürünlerindeki ihracatımız bizim genel ihracatımız içindeki payı yüzde otuzları geçiyor. Sera ve Su Ürünleri OSB’lerimiz faaliyete geçtiğinde ihracatımız en az 2 kat artacaktır. Yapımı devam eden OSB’lerimizin faaliyete geçirilme sürecinin hızlandırılması için yatırım desteklerinin artırılmasını bakanımızdan talep ettik. Ayrıca ülkemizin en verimli topraklarında vahşi salma sulamalar sonunda maalesef çoraklaşma başladı. Tarımsal sulama konusunda tüm ülkede çözüm üretilmesi şart oldu. Çukurova’mızın tamamının kapalı devre basınçlı sulama sistemine biran önce geçmesi lazım. Her zaman söylediğim gibi havamızın, suyumuzun, toprağımızın kıymetini bilmeliyiz ve korumalıyız. Bu sebeple Adanamızın sulama ile ilgili hazırlanmış tüm projelerin aksamadan hızlıca yaşama geçirilmesi için bakanımızla istişare ettik. Projelerin 2025 yılında hayata geçirilmesinin başlayacağının sözünü aldık. Su kaybının önüne geçilmesi, tasarruf edilmesi ülkemizin tarımsal geleceği için çok önemlidir.
Adana’nın neresinde bir sıkıntı var? Nerede yeni bir gelişme olması lazım? Orada incelemeler yapılıyor, sahadan gelen bilgilerle kritik yapıp, raporlanıyor. Sonucu bakanlığa gönderiliyor. Yapılan bu çalışmalar tarımda motivasyonu artırıcı güzel gelişmelerin öncüsü olacaktır. Mısır ekimi bölgemizde biraz daha artabilir. Türkiye’nin yüzde otuzundan fazla narenciye bölgemizde üretiliyor. Narenciye üretici sıkıntıya düşürülmemeli. Son dönemde ihracata yönelik yeni farklı çeşitler üretildi. Bölgenin tarım potansiyeli suyun ve teknolojinin iyi kullanılması ile üreticilerimiz emeklerinin karşılığını daha iyi alacaktır. Bu gün yaşanan ekonomik sıkıntılar sadece tarımda değil, sanayi, ticaret gibi her alana yansıyor. Bu dönemi daha kontrollü bir şekilde geçirelim derim. 2025 yılının sonuna doğru enflasyonun düşürülmesi, piyasaların hareketlenmesi gibi dönüşler bekliyorum. Üretim Planlaması 2025 yılında başlayacak. Üç yılı kapsıyor. Tarım Bakanımız ve ekibi bu konunun arkasında kesinlikle duracağını ifade ediyor. Devletimizin bu konudaki kararlılığı ile oluşabilecek olumsuzlukların üstesinden geliriz diye düşünüyorum.“
YAZARLAR
01 Aralık 2024YAZARLAR
01 Aralık 2024ETKİNLİK
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024