Almanya’da 35 yıl sonra yeniden şap hastalığı…

Almanya’da 35 yıl sonra yeniden şap hastalığı…

ABONE OL
Ocak 14, 2025 10:35
Almanya’da 35 yıl sonra yeniden şap hastalığı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya’nın Brandenburg eyaletindeki Schöneiche’de bulunan bir çiftlikte şap hastalığı salgınının teyit edilmesinin ardından, Pazartesi günü 55 keçi ve koyun ile üç sığır tedbir amaçlı olarak kesildi.

Söz konusu çiftlik tarafından birkaç gün önce hastalığın ilk kez rapor edildiği ve doğrulandığı Hönow’daki bir manda çiftliğinden saman satın alınmıştı.

Hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için inek, domuz, koyun, keçi ve diğer hayvanların taşınmasına 72 saatlik bir yasak getirilmişti.

O tarihten bu yana yapılan incelemeler hastalığın Brandenburg’da daha fazla yayılmadığını ve Schöneiche ve Hönow’daki iki çiftlikte kontrol altında tutulduğunu ortaya koydu.

Euronews’in haberine göre, Brandenburg Tarım Bakanı Hanka Mittelstadt, “Şu anda analiz edilen numuneler daha fazla pozitif sonuç göstermedi. Bu 72 saatin uzatılıp uzatılmayacağı ya da başka önlemlerin alınıp alınmayacağı henüz belli değil,” dedi.

Almanya’nın federal kanun koyucuları da bu konuya yanıt vermek üzere harekete geçti. Türkiye asıllı olan Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, hastalığın tamamen kontrol altına alınıp alınmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu belirterek, kontrol altına alındığından emin olmak için titiz testler yapıldığını sözlerine ekledi.

Durumun belirsizliğinin devam ettiğini ifade eden Özdemir, “Şu anda hastalığın tek bir çiftlikte mi kalacağını yoksa başka çiftlikleri de etkileyip etkilemeyeceğini söyleyemeyiz. Doğal olarak, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz ve etkilenen ihracata yönelik sektörle birlikte bunun sınırlı bir alan olmasını umuyoruz,” diye konuştu.

1988’den bu yana ilk kez görülen salgının ciddi sonuçları olacağı kesin.

Almanya’nın hayvansal ürün ihracatı yılda yaklaşık 10 milyar euro’ya ulaşırken en büyük müşterisi ise İngiltere.

Berlin’in şap hastalığından dolayı ari statüsünü kaybetmesi, Avrupa Birliği dışına yapılacak ihracatlar için veteriner sertifikası alınmasının artık mümkün olmadığı anlamına geliyor.

Salgının süt ve süt ürünleri, et ürünleri, post ve deri ürünleri ihracatını da etkileyeceğini söyleyen Özdemir, bakanlığın “üçüncü ülkelerin Almanya’dan gelen bu tür mallara derhal yasaklar getireceğini varsaydığını” ve bunun da tedarik olanaklarını daha da kısıtladığını söyledi.

Federal Tarım Bakanı, acil hedefin hastalığın kontrol altına alınmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Şap hastalığı sığır, domuz, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda ateş ve ağızda kabarcıklara yol açıyor.

Yaklaşık 40 yıl önce dünyanın büyük bir bölümünü etkisi altına alan bu salgının ortadan kaldırılması için büyük çaplı kesim kampanyaları yapılması gerekmişti.

Hastalık son derece bulaşıcı olmasına rağmen, ne temas yoluyla ne de enfekte hayvanın etinin ya da sütünün tüketilmesiyle insanlar için bir tehdit oluşturmuyor.

Hastalık, bazı Asya ve Güney Amerika ülkelerinin yanı sıra Orta Doğu ve Afrika’da da düzenli olarak görülebiliyor.

Şap hastalığı, Avrupa’da 1991-1992 yıllarına kadar kıta genelindeki tüm sığır popülasyonunun sistematik aşılama programları ile kontrol altına alındı.

Kısa bir süre sonra, Avrupa birkaç yıl boyunca resmi olarak hastalıktan ari olduğunda, aşılar durduruldu ve o zamandan beri vakalar çok düşük kaldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP