Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) önerisiyle BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve ilk kez 2019 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Bakliyat Gününde, bakliyatın beslenmedeki önemine ve gıda güvenliği açısından bakliyatın oynadığı role dikkat çekiliyor. Bakliyatlar, küresel iklim değişikliği çerçevesinde, hayvansal protein kaynaklarına göre daha az su ve enerji gerektirdiği için çevre dostu bir seçenek olarak kabul ediliyor. Bir kilogram mercimek üretimi için yaklaşık 50 litre su gerekirken, bir kilogram kırmızı et üretimi için yaklaşık 13 bin litre suya gerek duyuluyor.
Yıllık bakliyat üretimi 1 milyon tonun üzerinde
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından ilk sırayı tahıllar alırken, tahılları yemeklik tane baklagiller takip ediyor. Türkiye’de 1 milyon tonun üzerinde bakliyat tüketimi gerçekleşirken; en çok tüketilen bakliyat ise 475 bin tonla nohut oldu. Nohudu 305 bin tonla kuru fasulye, 228 bin tonla kırmızı mercimek ve 35 bin tonla yeşil mercimek izledi.
“Bakliyatlar ve bitkisel proteinler hem bugünün hem geleceğin besin kaynakları”
Dünyanın önde gelen tarım ürünleri global tedarik zinciri yönetimi şirketi Tiryaki Agro’nun CEO’su Süleyman Tiryakioğlu, Hasata araştırmasının Türk insanının bakliyatta geleneksel lezzetleri tercih ettiğini gösterdiğini belirtirken, şunları söyledi:
“2022 yılından bu yana tüketicilerle güçlü bir güven bağı kurmayı başaran Hasata markamız ile mercimek, fasulye, nohut ve diğer bakliyat ürünlerini en uygun koşullarda, en iyi tohumlarla çiftçilerimiz aracılığıyla üretiyoruz. Ürünlerimizin ikisi coğrafi işaretli, diğerleri ise o ürünle meşhur bölgelerden tedarik ediliyor.
Dünyadaki bitkisel protein tüketimi artışı Türkiye için de geçerli. 2020’li yıllarda dünya genelinde bitkisel protein tüketimi yüzde 200 arttı. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 30’u bitkisel bazlı beslenmeye yöneliyor ve et tüketimini azaltıyor. Bu eğilim, iklim kriziyle mücadele açısından büyük önem taşıyor. Bakliyat ve bitkisel proteinlerin daha fazla tüketilmesi teşvik edilmeli. Bakliyat ve bitkisel proteinler, sadece bugünün değil, geleceğin de besin kaynaklarıdır. Bu değerli besinlere yatırım yapmak, hem sağlığımıza hem de gezegenimize yaptığımız en önemli yatırımdır. Tiryaki Agro olarak, bu bilinçle hareket ediyor, gelecek nesiller için sürdürülebilir ve sağlıklı bir gıda geleceği inşa etmek için çalışıyoruz.”
YAZARLAR
19 Nisan 2025YAZARLAR
19 Nisan 2025YAZARLAR
19 Nisan 2025ETKİNLİK
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025