Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan soğan nerdeyse her yemeğin olmazsa olmazı malzemeleri arasında en başta geliyor.
Hem lezzetli hem de yararlı sebze olarak bilinen soğanın içeriğinde C vitamini, B6 vitamini, folat, potasyum gibi vitamin ve minerallere yer alıyor.
Soğanın kendisi her ne kadar yararlıysa kabuğunda bir o kadar yararları olduğu belirlendi.
Lif ve antioksidan ve C vitamini, B6 vitamini, folat, potasyum gibi vitamin ve minerallere açısından zengin besin kaynağı olan soğan kendisi kadar en az kabuğunda o kadar yararlı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalardan elde edilen bilgilere göre soğan kabuğunun yararları şöyle:
Soğanın dış katmanını oluşturan ince, kağıt gibi bir zar olan soğan kabuğu, genel olarak çöpe atılan bölümüdür. Fakat, soğan kabuğunda, yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır. Bu antioksidanlar ise sağlık açısından oldukça yararlı.
Ayrıca, soğan kabuğunda, bağışıklık sistemini güçlendirici özellik bulunmaktadır.
Soğan kabuğunun içeriğinde bulunan diğer bileşenler, kan şekerini düzenlemede önemli rol oynar. Metabolizmayı destekleyici özelliğe sahip soğan kabuğunun, ödem atıcı özelliği bulunmaktadır.
Doğal bir antibiyotik olarak bilinen soğan, ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olduğu gibi solunum yolu enfeksiyonlarını temizleyen soğan kabuğu vücudu da temizler.
Soğan kabuklarından elde edilen çayın solunum yolu sorunlarının hafifletmesinde yarar sağlıyor. Birçok yararı bulunan soğan kabuğu çayından yararlanmak istiyorsanız, soğan çayı yapımı şu şekilde;
2 avuç soğan kabuğunu bir tencereye veya derin bir kaba alalım.
Daha sonra soğan kabuklarının üzerine 1 litre kadar kaynamış suyu ekleyelim.
Daha sonra kullanılan kabın kapağını kapatıp, 10 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Demlenen çayın suyu süzerek günde 1 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz. (Soğan kabuğunun kaynatılmasına gerek yoktur, kaynamış suyun kabuklar üstüne dökülmesi yeterli)
Hazırlanan soğan kabuğu suyunu buzdolabında serin bir şekilde saklayabilirsiniz. Daha etkili olması için taze olarak hazırlanması önerilir.
YAZARLAR
16 Mart 2025YAZARLAR
16 Mart 2025YAZARLAR
16 Mart 2025ETKİNLİK
16 Mart 2025GÜNDEM
16 Mart 2025GÜNDEM
16 Mart 2025GÜNDEM
16 Mart 2025