Adana- 2 Ağustos 2024 gününde Hayvan Hakları yasasında yapılan değişiklikle, sokakta köpeklerinin toplanarak bakımevinde tutulacağını ya da bakımevinden sahiplendirilerek dışarı çıkabileceği yer aldı.
Ülkemizde 4 milyon sokak canlarının olduğu, 1400 belediye olmasına karşın, 100 bin kapasiteli hayvan bakımevi olmasının yetersizliği dikkat çekti.
Ancak 2 Ağustos’ta yürürlüğe giren kanun belediyelerin yeni bakımevi kurmasını ve 2028 yılan kadar süre verildi.
Konuya ilişkin Adana Anakent Belediyesi Hayvan Bakımevi Müdürü Ramazan Özdemir şunları söyledi:
“Hayvanları Koruma kanunun son şekliyle 2 Ağustos tarihinde yayınlanan 7527 sayılı kanunla bakımevi olan belediyeler mevcut kapasitesi az olduğu için zor durumda. Çünkü 5199 sayılı kanun İlk çıktığında, belediye tarafından köpekler alınıp istisnai durumlar dışında kısırlaştırılıp, küpesi takılarak alındığı yere bırakılıyordu. Ama çıkan kanunla hayvanlar tekrar alındığı ortama bırakılamadığı için kısırlaştırma sayısı azaldı ve popülasyon giderek artmakta.
Bu olayın çözümü için 2028’e kadar verilen süre kullanılmayıp bir an önce tüm bakımevi kurulması gerekiyor. Belediyeler bakımevi kurup kısırlaştırma işlemlerine başlayıp, popülasyon artışının önüne geçmelidir. Popülasyon artınca da vatandaşların hayvanlarla ilgili şikayeti artıyor. Kanuni zorunluluk olduğu için de iş yapan belediyeler iki tarafın arasında sıkışıp kalıyor. Belediye Hayvanseverler ve hayvan istemeyen grup arasında ne yapacağını bilemez hale geldi. Öldürmek çözüm değil, kısırlaştırılarak, üretim ve satış yasaklanarak bu papülasyonun önüne geçilebilir. Ayrıca Başkanımız Zeydan Karalar Adana’da köpek katliamının olmayacağının üzerine basa basa söyledi. İlçe belediyeler de üzerine düşeni yapmalı bir an önce hayvan bakımevini kurarak bu yükü paylaşmalıdır.”
YAZARLAR
19 Nisan 2025YAZARLAR
19 Nisan 2025YAZARLAR
19 Nisan 2025ETKİNLİK
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025