“Çiftçi traktörüne mazot koyup tarlasını bile işleyemiyor”

“Çiftçi traktörüne mazot koyup tarlasını bile işleyemiyor”

ABONE OL
Nisan 21, 2025 13:01
“Çiftçi traktörüne mazot koyup tarlasını bile işleyemiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADANA-  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, Türkiye’de çiftçi borcunun 2002 yılında 4.5 milyar liradan 208 kat artışla 940 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Barut, çiftçilerin icra ve borç batağına saplandığını ve bu durumun tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.

Barut ayrıca, Yozgat mitingine traktörleriyle katılan çiftçilerin, AKP’nin algı oyunlarına karşı gerçekleri ortaya koyduğunu söyledi. Mazot fiyatlarının 2002 yılında 2 lira civarındayken bugün 48 liraya ulaştığını vurgulayan Barut, çiftçilerin bu maliyetlerle tarlalarını süremediğini ve tarım sektörünün büyük bir kriz içinde olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ekrem İmamoğlu’na ve halk iradesine sahip çıkmak için Yozgat’ta düzenlenen mitinge traktörleriyle katılan çiftçilerin AKP iktidarını sarstığını ifade eden Ayhan Barut, şunları söyledi:

“Ocak 2023’te litre başına 22,61 TL olan motorin fiyatı Şubat 2024’te yüzde 88 artışla ortalama 42,53 TL’ye yükseldi. Tüm dünyada akaryakıt fiyatları düşerken ülkemizde mazotun fiyatı 48 lirayı buldu. Sadece iki senede yüzde 100’ün üzerinde mazot fiyatları artarken, 2003 yılında 2 liranın altında olan mazotun 48 liraya dayanmasına, 1.5 lira seviyesindeki Doların 38 lirayı aşmasına nasıl sessiz kalalım? Yozgatlı çiftçiler acı gerçeği tokat gibi iktidarın yüzüne çarptı.

Yozgat mitingine çiftçilerimiz traktörleriyle katılıp damga vurunca iktidar ve yandaşları ne yapacağını şaşırdı. Çiftçilerin traktörleri üzerinden algı operasyonlarına girişip gerçekleri saptırmaya çalışıyorlar. Çiftçinin belini öyle büktüler ki, eğer icralık değilse çiftçi traktörünü evinin önüne çekti, tarlası ve bahçesi için kullanamıyor. Çünkü maliyet yükü ocakları söndürdü. 2003 yılında 2.8 milyon olan çiftçi sayısı, bugün 2 milyona kadar indi. 2002 yılında çiftçilerimizin 4.5 milyar lira olan borcu, bugün itibariyle 940 milyar liraya fırladı, yani tam 208 kat arttı. Çiftçinin ineğinden traktörüne, tarlasından bahçesine her şeyi icralık oldu. Hem bitkisel hem hayvansal üretimi bitirdiler. Ekonomiyi batıran, ülkeyi derin bir siyasi ve ekonomik krize sokan AKP iktidarı, çiftçinin sorununa çözüm üretmiyor. Üretenden yana, üreteni destekleyerek, planlı, sürdürülebilir, ulusal bir tarım politikası belirleyip harekete geçmekten başka çare yok. Bu bezirganlar gidecek, çiftçinin ve halkın yüzü gülecek.”

 


En az 10 karakter gerekli





HIZLI YORUM YAP