ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova Bölgesi’nde yaşanan doğal yıkımların tarım sektöründe oluşturduğu kaygıyı gündeme taşıdı. Kuraklık ve tarımsal don olaylarının ardından aşırı yağış, fırtına ve dolunun çiftçileri daha da zor durumda bıraktığını vurguladı.
Barut, tarımda yaşanan bu felaketlerin boyutlarının giderek büyüdüğünü belirterek, çiftçilerin zararlarının karşılanması, borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çiftçilere hızlı bir şekilde destek sağlanmazsa, ülkenin gıda güvenliğinin tehlikeye girebileceği uyarısında bulunan Barut, çiftçilerin yaşadığı zorlukların giderilmesi için hükümeti göreve çağırarak, gıda krizine karşı ivedi önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
Adana’dan Osmaniye’ye, Kahramanmaraş’tan Hatay’a tüm Çukurova Bölgesi’nde etkili olan dolu, aşırı yağış ve fırtına felaketinin ekili-dikili tarım arazilerinde çok büyük zarara yol açtığını ifade eden CHP Milletvekili Ayhan Barut, daha önce de yaşanan aşırı kuraklık ve ardından meydana gelen zirai don felaketiyle üreticilerin zor durumda kaldığını hatırlattı. Henüz çiftçilerin kanayan yaraları sarılmadan bu kez de aşırı yağış, fırtına ve dolu afetiyle büyük hasar oluştuğunu aktaran Barut, üretici zararlarının tespiti ve mağduriyetin giderilmesi için Çukurova’nın doğal afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini bildirdi.
“KRİZE KARŞI İKTİDARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”
Türkiye’de tarımsal üretimde yaşanan sorunlara, çiftçilerin üstündeki aşırı maliyet yüküne ve ürünlerin para etmemesine değinen Barut, aynı üretim dönemi içerisinde meydana gelen kuraklık, don, dolu, aşırı yağış ve fırtınanın ekili ve dikili tarım arazilerini tümüyle yok ettiğini dile getirdi. Uzun süredir yaşanan kuraklığın arkasından gelen zirai don felaketi nedeniyle tarımsal ürünlerin zarar gördüğünü hatırlatan Barut, şunları söyledi:
“Bu yetmedi, üstüne ne yazık ki şimdi de dolu ve fırtına afeti geldi. Hızlı biçimde çiftçilerin yaralarının sarılmasını istiyoruz ama Şubat ayında yaşanan don felaketiyle ilgili bile adım atılmadı. Çok hızlı olarak bölgemizin doğal afet bölgesi ilan edilmesini, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası’na ve diğer özel bankalara olan kredi borçlarının faizsiz en az 2 yıl ertelenmesini, zararın hızlıca tespit edilip karşılanmasını, çiftçilerimizin tarım alanlarını yeniden ekip biçmeleri için ilave faizsiz kredi, destek ve teşvik verilmesini istiyoruz. Büyük zarar gören ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tarım sigortası yaptırmamış çiftçilerimizin de unutulmamasını talep ediyoruz. Tarımda yaşanan bu felaket, inanılmaz boyutlara ulaştı. Eğer çiftçinin taleplerine kulak verilmezse ülkemizin gıda egemenliği de tehlikeye girer, halkımız da tüketemez. Gıdada kriz riskine karşı iktidarı göreve çağırıyoruz.”
YAZARLAR
06 Mayıs 2025YAZARLAR
06 Mayıs 2025YAZARLAR
06 Mayıs 2025ETKİNLİK
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025