Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Afyon sucuğunun Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını duyurdu. Böylece Afyon sucuğu, Türkiye’nin AB nezdinde tescillenen 35. coğrafi işaretli ürünü oldu.
Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Afyonkarahisar’dan AB’ye lezzetli bir imza daha. Afyon pastırmasından sonra şimdi de Afyon sucuğu, AB’den coğrafi işaret tescili alan ürünümüz oldu. Üreticimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu gururu hep birlikte paylaşıyoruz” sözlerini kullandı.
Afyon sucuğu, dana eti ile özel baharat karışımıyla geleneksel yöntemlerle hazırlanan, kurutma süreciyle karakteristik aromasını kazanan bir et ürünü olarak biliniyor. Bu tescil, ürünün taklitlerine karşı yasal koruma sağlamasının yanı sıra, Avrupa pazarında da resmi olarak tanınmasını sağlıyor.
Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret tescili alan ürünleri şöyle:
“Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi, Silifke yoğurdu, Aydın memecik zeytini, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu.”
YAZARLAR
14 Temmuz 2025YAZARLAR
14 Temmuz 2025YAZARLAR
14 Temmuz 2025ETKİNLİK
14 Temmuz 2025GÜNDEM
14 Temmuz 2025GÜNDEM
14 Temmuz 2025GÜNDEM
14 Temmuz 2025