Tarımın Sesi– CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı yaklaşırken, büyükbaş hayvanlarda satışların başladığını, fiyat artışında enflasyonun bire bir etkisinin görüldüğünü belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklamasında şunları söyledi:
“Büyükbaş hayvanı birden çok kişi ortak olarak alıp kesiyor. Bu yıl farklı bölgelerde fiyatlar değişiklik gösterse de gider artışları ile önceki yıla göre yüzde yüzü bulan artış söz konusu. Et fiyatlarındaki artış, bu sonucun göstergesi. Kesimlik hayvan sayısı azaldı. Bakım giderleri arttı. Hayvancılığın sürdürülmesi zorlaştı. Kurban fiyatlarına da artış yansıdı. Bu artıştan besici kazanamıyor. Hayvanı satıp yenisi almak istediğinde sattığı fiyata hayvan bulamıyor. Vatandaşta enflasyon karşısında geliri daralınca etten sonra kurbanlığın yanına emekli başta geliri düşen ancak bakmak için gelebiliyor.
Kurban Bayramı’nda vatandaşlar bu fiyatlara bu hayvanları nasıl alacaklar? Kurban Bayramı’nda olsun bir kurban dahi kesemeyecek. Büyükbaş kurbanlık birden çok kişinin ortaklığı ile kesilir. 10 kişi bir boğaya ortak olsa en az 10 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Emekli maaşı ile bir kurban dahi kesilemiyor. Bayrama yakın, fiyatlar esner mi? Büyük kentlere diğer illerden gelen hayvanın fiyatlarına birde nakliye ve konaklama ücreti eklenecek. Bu fiyatlar ile kurban hali vakti yerinde olan dışında orta direk nasıl kesecek?
Büyükbaş hayvanlarda yetişkinlerin fiyatları 210.000’ı buluyor. Geçen yıl 80 bin liraya kadar büyükbaş kurbanlık vardı, bu yıl ise katlamış derken Besici Koç, büyükbaşların bulunduğu bölümlerde hayvanları göstererek, “Bu yıl danalar 110 bin liradan başlıyor. En ufak hayvan erkek tosun 110 bin lira. Büyükbaş hayvanlar kilosuna göre fiyat değişiyor. Ahırda kurbanlık hayvanlarımız bölüm bölüm ayırdık. Bir grup kurbanlık 140-150 bin lira, diğer bölünmeliler 135-140 bin lira. Holstein Simental, onlarda 120 bin lira. Geçen yıl bu hayvanların fiyatı 40-45 bin lira aralığındaydı. Farklı bölümde cinsine ,kilosuna göre hayvanları müşteri daha iyi görsün diye ayrı ayrı koyduk. Geçen yıl 55 bin lira olan hayvan giderlerinden dolayı bu yıl 110 bin lirayı buldu. Bakım masrafı çok arttı. Besici olarak emeğimizi de katarak fiyat koysak bu rakamları da aşar. Piyasada bakın giderleri, her şey ikiye katladı. Geçen yıl 200 lira olan şey, bu yıl 400 lira oldu. Bu hayvan 450 kilo besili hayvan, erkek tosun %65 randıman verir. %65 demek, 100 kiloda 65 kilosu et olur. Zayıf hayvan da %50’ye düşer, erkek hayvan %60-65 randıman yapar. 100 kilo gelen hayvanın en az 65 kilo eti olur.
Ülkemiz besicisi en az altı ay beslediği büyükbaş hayvanın etinin tadıyla ithal gelen hayvanın etinin tadı da bir olmuyor. Yerli ırkımızı geliştirmeliyiz, kendi kaynaklarımıza dönmeliyiz. Bu anlamda besicilerimize ve süt inekçiliği yapanlara gerçekçi destekler vermeliyiz, köylerimizi kalkındırmalıyız ki Türkiye’de tarım bitmesin, hayvancılık bitmesin.”
YAZARLAR
21 gün önceYAZARLAR
26 Aralık 2024YAZARLAR
26 Aralık 2024ETKİNLİK
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024