ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana’da özellikle ayçiçeği üreticilerinin hasat sonrası tüccara tutsak bırakılması girişimlerine sert tepki gösterdi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Barut, ürünlerini Tarım Kredi Kooperatiflerine satmaya çalışan üreticilere, ‘Ürün bedelini, borçlar düştükten sonra bizim liste fiyatımızdan emtia ile öderiz’ denilmesinin akıl alır olmadığına dikkat çekti. Fahiş zamlar ve artan maliyet yükü nedeniyle zor günler yaşayan çiftçilerin dolaylı yoldan tüccara tutsak edilmesine sert tepki gösteren Barut, “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı göreve çağırıyoruz. Bu yanlışa son verin, çiftçiye ve tarıma destek olun” dedi.
“MALİYETLER FIRLADI, ÜRÜNLER PARA ETMİYOR”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinin detaylarını paylaşan Ayhan Barut, şunları söyledi:
“Türkiye’de emeğiyle geçinen çiftçilerimiz, çok uzun süredir mazottan gübreye, zirai ilaçtan tohuma kadar tarımsal üretim maliyetlerinin fahiş artışı nedeniyle mağdur durumda. Üstelik ekonomik kriz altında yüksek enflasyon, zam patlaması ve yüksek faiz zorluklarına karşın üreticilerin binbir emekle ürettiği ürünler para etmiyor. Neredeyse tüm maliyetler katlanırken çiftçinin ürünü tarlada ve bahçede kalıyor, fiyatı düşüyor, alıcı bulamıyor. Tarım Kanunu’na göre milli gelirin yüzde 1’inden az olmaması gereken tarımsal destekler yetersiz ve zamanında ödenmiyor. Bütçeden tarıma ayrılan pay arttırılması gerekirken düşüyor, tarımın ve çiftçinin sorunları büyüyor.
Çukobirlik, Tarım ve Kredi Kooperatifleri, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gibi kurum ve kuruluşlar, zor zamanlarında çiftçiye yeterli desteği sağlamıyor, işlevini yerine getirmiyor. Hal böyleyken Adana’da büyük sorunlarla boğuşan üreticilerimize yazılı bir talimat ve kurumsal bir resmi karar olmadığı halde şifahi olarak ‘Ürününüzü bize değil tüccara satın’ mantığıyla yaklaşıldığı görülüyor. Ayçiçeği hasadının başladığı bölgemizde Tarım ve Kredi Kooperatifleri eliyle, “Ürününüzü kooperatife teslim edip satarsanız önce borcunuzu alacağınızdan keseriz. Arta kalan alacağınızı da size nakit olarak ödemeyiz. Yerine emtia olarak ödeme yaparız. Mazot, gübre gibi temel girdileri bizim satış fiyatımız üzerinden temin ederek öderiz” deniliyor. Kamu eliyle yeterli destek verilmeyen, maliyetler altında ezilen, ürünü para etmeyen, borç batağına saplanan, her şeye rağmen üretmeye çalışan çiftçilerimize yapılan bu baskı ve tehdit kabul edilemez. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Toprak Mahsulleri gibi kuruluşlar çiftçinin yanında olmak, alınteriyle üreten çiftçilere destek vermek zorundayken, çiftçimizi tüccara mahkum etmeye çalışmaları akıl alır gibi değil. İdam fermanı verilen ve ocağı söndürülen çiftçiye kötülük yapmaktan vazgeçilmelidir, yanlışa son verilmelidir.
Bakan Yumak’a şunları soruyoruz:
1- Tarım Kanunu’nda açıkça hükme bağlandığı üzere tarımsal destek miktarını en az Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 1’ine çıkaracak mısınız?
2- Tarımsal destekleri arttırıp yeterli seviyeye çıkararak, her üretim sezonu öncesinde peşin ve nakit olarak ödeyecek misiniz?
3- Tarımsal üretim maliyetlerindeki fahiş artışları durdurup mazottan tohuma KDV ve ÖTV gibi vergilerde indirim yapacak mısınız?
4- Adana’da Tarım Kredi Kooperatiflerince şifahi olarak duyurulan ürün satışlarındaki borç ve emtia ile ödeme konusundan haberiniz var mıdır?
5- Çİftçiyi tüccara mahkum eden anlayışın sorumlularıyla ilgili herhangi bir inceleme ve soruşturma yapılacak mıdır? Yanlış uygulama sona erdirilecek midir?“
YAZARLAR
7 gün önceYAZARLAR
12 Aralık 2024YAZARLAR
12 Aralık 2024ETKİNLİK
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024