Domates aracının yüzünü güldürüyor 

Domates aracının yüzünü güldürüyor 

ABONE OL
Eylül 10, 2023 11:09
Domates aracının yüzünü güldürüyor 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Üyesi Ömer Fethi Gürer, domates üretiminin son yıllarda artış gösterdiği Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesine giderek domates tarlalarında üreticilerin sorunlarını dinledi.

Domates üreticisi olarak devletten destek alamadıklarını söyleyen üreticiler, domates üretimiyle ilgili olarak tüccarın, fabrikanın, gübre satanın , sektörle ilgili herkesin ürününe her istediğinde zam yaptığını belirterek zorlandıklarını dile getirdiler.

Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP’li Gürer ise yaptığı açıklamada, şu sözlere yer verdi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı planlamadan uzak. Domates ekiliyor, ürün var, üretici zor şartlar altında ekip yapıyor, ancak ürün maliyetini bile karşılamıyor. Öyle olunca da üretici farklı arayışlara girerek, ürün desenini değiştiriyor. Çiftçi ürün desenini değiştirince de sorunlar katlıyor. Mutlaka bir planlama olmalı, burada yetişen domatesin bir yıl sonra kaç lira olacağı, ekim yapılmadan binilmeli.

Çiftçi domatesten beklediği kazancı bulamadı. Salçalık domates tarlada 3 lira ama 1 kilogram salça marketlerde 30-40 liranın üzerinde. Sulama giderleri, ilaç giderleri, tohum ve gübre giderleri arttı. Çiftçinin eline geçen kazanç, geçen yılın altına düştü. Kentlerde en az 10 lira olan domates tarlada sadece 3 lira. Domates gerçekten üreticiye zarar ettiriyor.

Marketlerde fiyat artıyor, ama tarlada 3 lira. Enflasyonun yüzde 60’a vardığı, maliyet artışlarının iki katına çıktığı süreçte domates üreticisi para kazanamaz.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP