ADANA/ Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova Bölgesi’nde hasadı başlamak üzere olan pamuk için iktidara çağrı yaparak, “Maliyet 25 lira, pamukta maliyetin üstünde fiyat istiyoruz. Beyaz altın pamuk üreticinin kara talihi olmasın. Pamuk üreticisi emeğinin karşılığını alsın. Eğer üretici desteklenmezse pamuğu ancak eski filmlerde görürsünüz” dedi.
Türkiye’nin en erken pamuk hasadının yapıldığı, ‘beyaz altın‘ olarak anıldığı Çukurova Bölgesi’nde pamuk üreticileriyle görüşen Ayhan Barut, çiftçilerin sorunlarını dinleyip taliplerine kulak verdi.
Birkaç gün içinde hasada başlayacak pamuk üreticilerinin hasat sevinci yerine kaygı içinde olduğuna değinen Barut, şunları söyledi:
“Pamuk umuttur, berekettir, beyaz altındır. Pamuk aynı zamanda tekstil ve konfeksiyon sanayisi gibi 30’dan fazla işkolunun ana hammaddesi olan stratejik üründür. Pamuk üreticileri son dönemde perişan ve sıkıntılı. Çukurova’da birkaç güne kadar pamuk hasadı başlayacak. Ancak üreticiler meraklı ve endişeli bir bekleyiş içinde. Çünkü ortada henüz bir alım fiyatı yok, ne olacağı belli değil.
Bu yıl yani 2023 yılında 1 kilogram pamuk üretiminin maliyeti 25 lira. Üreticilerimiz bu maliyetin üstünde fiyat beklerken ancak duyumlara göre serbest piyasada fiyat olarak 17-18 lira söyleniyor. Bu çiftçinin sonudur. Buğday ve mısırda olduğu gibi pamukta da aynı makus talihi yaşamasın üreticilerimiz. İşte bu nedenledir ki pamuk üretim alanları ülkemizde her yıl gerilemeye devam ediyor. 1998-1999 yıllarında 757 bin hektar pamuk ekim alanına sahiptik, ancak şu anda 360 bin hektara kadar geriledi. Bu sebeple pamuk üretilemediği için her yıl ithalata girişiyorlar. AKP’nin tüm iktidarı sürecinde 28 milyar dolarlık pamuk ithalatı yapılmıştır. Her sene 2 milyar dolar para harcayarak 1 milyon tonun üzerinde ithalat yapılıyor. Böyle olunca üretici hızla pamuk üretiminden uzaklaşıyor. Maliyetler katlanarak artıyor, bundan daha 1 ay önce belki 17-18 lira olan mazot fiyatı 40 liraya geldi. Tarımda enflasyon yüzde 100’e yakın. Ancak üretici ürününü maliyetinin altında fiyata satmak zorunda kalıyor. İşte bu nedenle üretici her yıl pamuk üretiminden uzaklaşıyor. İktidara çağrı yapıyoruz. Gelin pamuk hasadı başlarken üreticinin yüzünü güldürecek fiyatı açıklayıp piyasa koşullarını sağlayın. Eğer böyle olmazsa bir daha pamuk ekim alanları görmeyeceğiz. Eski Türk filmlerinde pamuk görebileceğiz. Beyaz altın pamuk üreticinin kara talihi olmasın, çiftçimiz emeğinin karşılığını alsın.”
YAZARLAR
10 gün önceYAZARLAR
14 Aralık 2024YAZARLAR
14 Aralık 2024ETKİNLİK
14 Aralık 2024GÜNDEM
14 Aralık 2024GÜNDEM
14 Aralık 2024GÜNDEM
14 Aralık 2024