Tarımda “El Nino” etkisi yaşanır mı?

Tarımda “El Nino” etkisi yaşanır mı?

ABONE OL
Eylül 30, 2023 08:42
Tarımda “El Nino” etkisi yaşanır mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın sesi– Dünyanın bir çok bölgesinde yaşanan iklim değişikliği ile birlikte kuraklık, başta canlıların beslenebilmesinin koşulu sayılan tarım ürünlerinin geleceği konusunda da kaygılar oluşturuyor. Ülkemizde bile bazı bölgelerde kuraklık nedeniyle görülen ürün rekolteleri bunun örneği. Kuraklığa ilişkin her hangi bir önlemin alınıp alınmadığı, suyun daha düzeyli kullanılmasının neler yapıldığı konusunda CHP’li Gürer soru önergesi verdiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, “El Nino” adı verilen ve önümüzdeki yıl tüm dünyada sıcaklık rekorlarının kırılmasına yol açması beklenen hava koşullarının, tarımsal üretimimizi nasıl etkileyeceğin açıklanmasını istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruları yöneltti:

“2024 yılında küresel olarak sıcaklık rekorunun kırılacağı yönünde açıklamalar yapılıyor.

El Nino” adı verilen hava olayının ülkemizin tarımsal üretimi üzerindeki olası olumsuz etkileri üzerine Bakanlık tarafından bir acil durum planı hazırlamakta mıdır? Öngörü olarak ülkemize etkisi ne olarak hesaplanmaktadır?

Tüm dünyada etkisi birkaç ay gecikmeli de olsa hissedilen bu olayın ülkemizde tarımsal ürünlere ve sonuç olarak üretime vereceği zararın önüne geçilmesi adına çiftçilerin bilgilendirilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

Tarımsal üretimde arz açığı bulunan ürünlerin ithalatında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı özel bir üretim planlaması yapılması düşünülmekte midir?”

BİLGİ;

EL NİMO MEDİR?

El Nino, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. El Nino ve La Nina, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır.
El Nino ve La Nina’nın güney yarımküredeki etkileri çok büyüktür. Bu etkiler ilk olarak 1923’te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanmıştır. El Nino’nun atmosferik imzası olan Güney Salınımları, Tahiti ve Darwin bölgelerindeki aylık veya mevsimsel hava basıncı değişimleridir. Mayıs 2023 itibarıyla El Nino aktif durumdadır.

El Nino, İspanyolca’da “Küçük Oğlan” anlamına gelir. Güney Amerikalı balıkçılar ilk olarak 1600’lerde Pasifik Okyanusu’nda olağandışı ılık su dönemlerini fark ettiler. Bu olaya El Nino adı verdiler. El Nino havamızı önemli ölçüde etkileyebilir. Daha sıcak sular, Pasifik jet akımının nötr pozisyonunun güneyine doğru hareket etmesine neden olur. Bu değişimle birlikte, kuzey ABD ve Kanada’daki bölgeler normalden daha kuru ve daha sıcak olur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP