CHP’li Barut’tan limon fiyatına tepki…

ABONE OL
Ekim 2, 2023 15:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADANA/ Tarımın sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’da kilogram fiyatı 1.5 liraya dek düşen limon fiyatlarına tepki gösterdi.

Birçok üreticinin elindeki limona alıcı gelmediği gibi, markette, pazarda 15-20 liraya satılmasına karşın 1,5-2 lira fiyat vermelerini felaket olarak değerlendiren CHP’li Barut şunları söyledi:

“Maliyet 5 lira ama limon bahçede 2 liraya satılmıyor. Bahçede 2 lira olan limon, markette 20 liraya satılıyor. Bu aradaki farkı kim yiyor, bu fark niye üreticinin cebine girmiyor. Limon geçen sene 7 liraydı, bu sene en az 8-10 liraya satılmalıydı. Ancak şu anda 1.5-2 liraya gidiyor. Buna da alıcı bulunmuyor. Narenciye üreticisi kara kara düşüyor. Limon ihracatı için başka pazarlar aranmalı. Örneğin Çin pazarına gidebilir. Aksi takdirde yılda 5 milyon tonun üzerinde üretilen narenciyede ve yılda 1.5-2 milyon ton üretilen limonda sorunlar devam eder. Üretici bu limonu alınteriyle üretiyor ama 1.5-2 liraya satılmıyor. Yazık ve günah. Bir bardak limonatanın 25 liraya satıldığı yerde, bir bardak çayın 10 liraya satıldığı yerde, 5 kilo limonla bir bardak çay içilemiyor. Artık iktidarın düşünmesi lazım. Acilen narenciye üreticisini destekleyin. İhracata giden ürünlerde ton başına en az 3 bin lira destek verin. Şu anda limon üreticileri ağaçlarını kesiyor. Bu ağaçlar milli servettir. Yazıktır, bu milli servet kesilmesin. Limon üreticilerinin sesini duyun.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP