Hayvancılıkta dışalım çözüm değil!

Hayvancılıkta dışalım çözüm değil!

ABONE OL
Ekim 22, 2023 09:48
Hayvancılıkta dışalım çözüm değil!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Hayvan yetiştiricilerini dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarındaki artış, yetiştiriciye yeterli destek verilmemesi ve ürünün değer bulmaması gibi sorunların, Türkiye’de hayvancılığı sorunlu kıldığını dile getirdi.

Yem fiyatlarına gelen büyük artışlar nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kalan üretici ile görüşen Gürer, et, süt ve sütten mamul ürünlerin arttığı ülkemizde, tüketiciler pahalıya ürün alırken, besici ve süt inekçiliği yapanların maliyeti bile kurtaramadığı bir dönemin yaşandığını, bu durumun ise hayvancılığın geleceği açısından kaygı verici olduğunu vurgularken şunları söyledi:

“30 yıldır hayvancılıkta uğraşan Kenan Pamukçu, son dönemlerde yem fiyatlarındaki artış nedeniyle bu işten soğumuş. Küçük aile tipi işletmeler dediğimiz 1 ila 10 hayvanı olan ahırlarda hayvan sayısı azalmış, çoğu ahır boş. Bu işi modern yöntemlerle yapan büyük işletmeler de sıkıntı içinde.

Artan sorunların tümümün hayvancılık yapana yansıması, hayvancılıktan soğumayı getiriyor. Sanayi yemi başta olmak üzere yem fiyatlarındaki artış da üzerine binince bu işten para kazanılmaz hale geliniyor. Alternatif iş bulan bu işi bırakıyor.

Türkiye’de hayvancılıkta ilgili sorunların temelinde 3 önemli faktör var. Bunlar, yem fiyatlarındaki artış, yetiştiriciye ve besiciye yeterli destek verilmememi ve elde edilen ürünlerin değer bulmamasıdır. Et ve Sütten mamul ürünlerin fiyatı rafta katbekat artarken üretici pahalıya ürün alıyor. Besici de para kazanamıyor. Süt inekçiliği yapan ise masrafını çıkaramaz durumda. Bu nedenle hayvancılık yapılabilir bir iş olmaktan çıkma aşamasına geldi.”

CHP’li Gürer, hayvancılıkta destek miktarlarının artırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik girişimlerde bulunulması gerektiğini, çözümün dışalımla değil ülkedeki besici, süt inekçiliği yapana gerçekçi desteklerin ve çözümlerin verilmesi ile sağlanması gerektiğini söyledi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP