Patates ve pancarın ürün tesliminde sorun var

Patates ve pancarın ürün tesliminde sorun var

ABONE OL
Kasım 20, 2023 12:21
Patates ve pancarın ürün tesliminde sorun var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Üreticilerin tek sıkıntısı, ürünün üretim aşmasındaki girdilerle birlikte ona gelen zamlar değil. üretici, ürettiği ürünü teslim sırasında da sorunlar yaşıyor. Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin üretim aşamasında yaşadığı sorunlara ürün tesliminde yaşanan patates ve pancar çiftçilerinin sorunlarına değindi.

Şeker pancarında sözleşmeli üretim yapıldığını, bu yıl TÜİK verilerine göre tahmini 22,5 milyon ton üretim hesapladığını söyleyen CHP’li Gürer, özelleşen fabrikaların ürün tesliminde süreci yönetmesi ile çiftçilerin ciddi fire kayıpları yaşadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Tarlada ürün kendini bulmuş ama fabrika yönetimi, “ben istediğimde getir” deyince söküm yapmak zorunda kalıyor. Ürün sökülüp de tarlada alım gününü bekleyince bu sefer de fire artıyor. Özelleştirme öncesi ‘Kantar’ diye bilinen bölgede devlet çiftçiden ürünü alır, stoklar, peyderpey işlerdi. Özel sektör alıp, bekletip işleme yerine 20 Eylül-30 Aralık kampanya döneminde istediğimde “ürünü getir” diyerek sökülerek bekleyen ürünün tüm fire kaybını çiftçiye yüklüyor. Sözleşmeli ve kotalı üretim çiftçinin elini kolunu bağlıyor. Bu yıl taban fiyatta düşük tutuldu. Çiftçi maliyetine üretim yapıyor. Türkşeker, 2023 şeker pancarı alım fiyatını ton başına 1.855 TL açıkladı. Geçen yıl ton başına 1.450 TL olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatının bu sezon yüzde 27.9 artması, enflasyon dikkate alındığında çiftçiyi mutlu etmedi. Özel fabrika şekerden, küspe, melas ve alkolden para kazandığı gibi beklemeyle oluşan fireyi de çiftçiye yüklüyor.

Sözleşmeli tarım olduğu için çiftçi çaresiz ürününü söküp fabrikaya veriyor. Özellikle özelleşen fabrikaysa getirilen ürünü kendi belirlediği günde alıyor. Bu nedenle ürün tarlada duruyor, tarlada durdukça fire artıyor, bu da çiftçinin gelirinin düşmesine neden oluyor.

Nevşehir’in Kavak kasabasından arayan çiftçi, Tarım Kredi adına patates alımı yapıldığını, alımda sorun yaşadığını anlattı. Patatesin yerinde tespiti yapılmış, alımı yönünde karar da verildiği halde alım gerçekleşmemiş. Nedenini bilmediği bir biçimde alım kararının iptal edilmesinin bu bağlamda özellikle küçük çiftçileri mağdur ettiğini söyledi. Bakanlık bu soruna çözüm üretmelidir.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP