Trakya’da tarım arazileri yağmalanıyor

Trakya’da tarım arazileri yağmalanıyor

ABONE OL
Kasım 18, 2023 09:41
Trakya’da tarım arazileri yağmalanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin buğday üretimin yüzde 11’inin, ayçiçeği üretiminin yüzde 45’inin, çeltiğin yüzde 47’sinin, kanolanın yüzde 54’ünün Trakya’dan karşılandığını anımsatırken, öteyandan da tarım arazilerinin yağmalandığını ileri sürdü..

Salgın süreciyle birlikte, yüzyılın yıkımı 6 Şubat depremlerinin Trakya’daki tarım arazilerine istemi artırdığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, şu değerlendirmelerde bulnudu:

“Bölgede ciddi bir çarpık yapılaşma olmuş, araziler tarım dışında kullanılmaya başlanmıştır. Tarım arazilerinde, tarım faaliyeti ile gelir elde etmek amacı değil, rant kaygısı ile gayri yasal gelir elde etmek amaçlanmaya başlamıştır. Tarım arazilerimizin korunması hepimizin devletine ve milletine olan sorumluluğudur. Ancak bazı çıkar grupları bu sorumluluğu yok sayarak haksız kazanç elde etme çabası içerisine girmiştir.

Tarım arazileri değerinin çok üzerinde fahiş fiyatlarla kötü niyetli kişilerce rant elde etmek amacı ile satın alınmaya başlanmıştır. Alıcıların çiftçi olmadığı ve araziyi rant için aldığı çok açıktır. Bu araziler ülke genelinde faaliyet gösteren arsa ofisleri ve arazi spekülatörleri tarafından tarım dışı kullanmak için adeta yağmalanmaktadır.

Trakya toprakları, kontrolsüz gerçekleşen satışlar ve tarım arazilerinin denetimsiz kullanımı sonucu yok olmak üzeredir. Bu topraklar çarpık kentleşme, plansız sanayileşme, çevre planlarına aykırı şekilde yapılan projeler, hukuk dışı uygulamalar ve çevre kirliliği gibi nedenlerle işlevsiz hale getirilmektedir. Trakya topraklarındaki bu kontrolsüz ve denetimsiz satın almalar, temiz hava, su ve toprağa ulaşımın engellenmesine neden olurken, temel yaşam hakkımızı da ihlal etmektedir. Öyle ki tarım arazilerinin korunması üstün kamu yararı gereğidir. Bu gereklilik hem anayasa hem de Kanun düzenlemesi ile güvence altına alınmıştır.”

Ne yapılmalı?

Gaytancıoğlu, alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

  • Tarım arazileri el değiştirirken özellikle ihalelerde, alan kişilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olmaları istenmelidir,
  • Sahibi olduğu araziyi tarım dışına çıkarmayacağı ve amacının dışında kullanmayacağına dair taahhüt alınmalıdır,
  • Tarım arazisi satın alan kişinin bu araziyi tarımsal faaliyetle kullanması zorunluluğu getirilmelidir,
  • Tarım ürünleri üretimi ‘üstün kamu yararı’ olarak görülmelidir,
  • Öncelikle Trakya tarım toprakları, sonra daha verimli tarım arazisi ilan edilen ova ve yaylalar SİT alanı ilan edilmelidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP