“Üretici, raf fiyatlarında kazanamadığını görüyor!”

“Üretici, raf fiyatlarında kazanamadığını görüyor!”

ABONE OL
Kasım 9, 2023 10:01
“Üretici, raf fiyatlarında kazanamadığını görüyor!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Fasulye il soğanda sorunlar her geçen gün artıyor. Bir yandan üretim daralırken, bir yandan da üretici gelecek için umutlanamıyor. Daha büyük sorun da tüketicinin alım gücünü zorlaması.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yıl bir –iki ürünün iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini, bu yıl da fasulye ve soğanda bu sorunların yaşandığını dile getirdi.

Gürer, açıklamasında şunları söyledi:

“Bir zamanlar ihraç ettiğimiz bu ürünleri artık ithal eder duruma geldik, hububatta açığımız giderek artıyor. 1990’lı yıllarda 800 bin tona yakın nohut üretimimiz varken bu yıl bu rakam 580 bin tona kadar düştü. Nüfus artıyor, üretim azalıyor. Kuru fasulye de TÜİK’in Ekim ayı tahmini 242 bin ton olarak belirlendi. Bu durum ister istemez fiyatlara yansıyor. Raftaki ürünün fiyatı artıyor. Kuru fasulyeye dahi vatandaş erişmekte zorlanıyor.

2017 yılında tarlada 3,22 lira olan kuru fasulye, 2021’de 7,91 lira, 2022’de 21,98 lira oldu. Şu anda 30-44 lira aralığında satış yapılıyor. Girdi maliyetleri arttıkça üretim azalıyor. stoklarda önemli ölçüde soğan var, tarlada 3-4 liradan satılan soğan, raflarda 3-4 katına satılıyor. Aracılar ve ithalatçılar kazanıyor. Bir yanda vatandaşın ekmeğe küçülürken, çiftçinin üreticinin kazandı azalırken, birileri aracılık yaparak tarım sektörünün en kazancı kesimi oluyor.

Ürünler üretim aşamasından itibaren belirli bir düzenleme ve kurallar çerçevesinde yetiştirilip pazarlanmalı. 20 lira olan mercimek raflarda bu fiyatın 3-4 katı fiyata satılıyor. Üretici, para kazanamadığı ürünün raf fiyatını görünce başka ürünlere yöneliyor. Bu da israfa neden oluyor.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP