Zeytin üreticilerinin yüzü gülüyor   

Zeytin üreticilerinin yüzü gülüyor  

ABONE OL
Kasım 26, 2023 07:58
Zeytin üreticilerinin yüzü gülüyor   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Mersin/ Tarımın Sesi– Anakent Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı kırsalda verdiği desteklerle hem yerli üreticiye destek oluyor, hem de üretime özendirmeyi sürdürüyor.

Bu kapsamda yeni teknolojiye ulaşamayan ya da yüksek maliyetlerden dolayı eski yöntemlerle zeytinini boylayan üreticiler, Anakent Belediyesi’nin zeytin boylama makinesiyle, 5-6 kişinin bir günde yapacağı işi bir saate düşürerek üretim maliyetlerini azaltmanın yanı sıra, iş gücünü de kolaylıyor.

Üreticilerin zeytin boylama makinesi desteğinden oldukça memnun olduğunu belirten Anakent Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Mühendisi Hüseyin Topkara, şunları söyledi:

Daha önce 5-6 işçinin bir günde yapabileceği işi bir saatte yapabilen bir makine. Yani gün içerisinde 50-60 işçinin yapacağı zeytin ayıklama işini, 1 günde yapabilecek bir makine. Kırsal bölgelerdeki tarımsal faaliyetler eski yöntemlerle yapılıyordu. Bundan dolayı ürünlerin kalitesi ve işgücünde kayıplar oluyordu. Üreticilerimizin tarımsal teknolojileri takip edememesi ya da yüksek maliyetlerinden dolayı bunları temin edememesinden dolayı da, kalite ve iş gücü kayıpları ekonomilerine yansıyordu.

023 yılı içerisinde erik, üzüm, ceviz ve zeytin üreticilerimize makine desteğinde bulunduk. Mahallelerde bulunan Tarımsal Kalkınma veya Tarımsal Sulama Kooperatifleri aracılığıyla, yüzde 100 hibe ile makine desteğimiz oldu. Mut ilçesinde Topluca ve Hacıahmetli Mahallelerine birer adet olmak üzere, 2 adet zeytin boylama makinesi verdik. Makineler sayesinde bir saatte bir buçuk ton zeytini eleyip, boylandırabiliyoruz.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP