Kronik ağrılar için ne yapılmalı?

Kronik ağrılar için ne yapılmalı?

ABONE OL
Aralık 15, 2023 10:29
Kronik ağrılar için ne yapılmalı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı insan yaşamını olumsuz etkileyen , yaşam niteliğini düşüren önemli bir konu. Üç aydan fazla süren ağrılar ise kronik ağrı olarak isimlendiriliyor. Ağrı tedavileri günümüzde sağlıkta farklı bir bilim dalı olarak kabul ediliyor. Kronik ağrıların teşhis ve tedavisine ise Algoloji yan dal uzmanı doktorlar bakıyor.

Ağrılara ilişkin Algoloji (Ağrı) Uzmanı Dr. Pınar Özlülerden şu bilgileri verdi:

Algoloji Nedir?

Algoloji ya da ağrı bilimi, ağrının nedenlerini inceleyen ve tedavi etmeyi hedefleyen tıp yan dallarından birisi. Anestezi, Nöroloji veya Fizik Tedavi  uzmanı doktorlar 2 yıllık ek bir eğitimden sonra algoloji uzmanı ünvanı alıyor. Algoloji uzmanları; her türlü kronik ağrının yanı sıra sebebi bilinmeyen şiddetli ağrıların tanı ve tedavisi ile ilgileniyor.

Ne Tür Ağrılar Tedavi Ediliyor?

Ağrının birçok çeşidi bulunuyor. Bel fıtığı, boyun fıtığı, bel kireçlenmesi, boyun kireçlenmesi, kanal daralması, baş ağrıları, nevrajiler, omuz, diz, kalça gibi eklem ağrıları, yüzde ağrılar, kanser ağrıları, kas tendon yırtıkları hastalarımızın en çok şikayetçi oldukları konular. Hastadan ağrının öyküsünü dinleyip gerekli tetkikleri yaptıktan sonra teşhis ve tedavisine karar veriyoruz.

Hangi Ağrıya Hangi Tedavi?

  • Bel ve boyun fıtıklarında ameliyatsız fıtık küçültme
  • Bel ve boyun kireçlenmesinde ameliyatsız radyofrekans tedavisi
  • Diz, omuz, kalça gibi eklemlere ultrason eşliğinde PRP kök hücre, eklem sıvısı, Proloterapi uygulamaları
  • Kas yırtıkları, tendon ve kas zedelenmesi gibi durumlarda ultrason eşliğinde tedaviler
  • Trigeminal Nevralji, Oksipital Nevralji, küme baş ağrısı gibi durumlarda sinir kökü blokajı ve radyofrekansı
  • Kanser ağrılarında girişimsel ağrı tedavileri

Radyofrekans Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Radyofrekans; radyo dalgaları aracılığıyla hasta vücudunun belli bir bölgesine yüksek ısı vererek dokuların tedavisini sağlayan bir cihaz. Çok ilerlemiş fıtık vakaları hariç bel ve boyun fıtığı vakalarının yüzde 95’inde ağrıları Radyofrekans yöntemiyle giderilebiliyor. Fıtık olan bölgeye özel Radyofrekans iğneleri ile giriyoruz. Hem disk içi hem de fıtığın baskı yaptığı sinire kontrollü elektrik enerjisi verilerek fıtıkta küçülme sağlıyor ve baskı altındaki sinirin ağrı iletimi durduruyoruz. Yaklaşık 45 dakikalık işlemden sonra hasta taburcu ediliyor. Ertesi gün de istirahata gerek kalmadan normal hayatına, işine dönebilir. Bel ve boyun fıtığı hastaları, fıtığının durumuna göre bu şekilde uygulanan 1 veya 2 seans ile ağrılarından kurtuluyor.

Daha çok yaşlılarda görülen eklem kireçlenmelerine bağlı ağrıların tedavisinde de Radyofrekans yöntemi uygulanabiliyor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP