“Şeker pancarı stratejik bir ürün…”

“Şeker pancarı stratejik bir ürün…”

ABONE OL
Aralık 8, 2023 09:45
“Şeker pancarı stratejik bir ürün…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Türkiye’de şeker açığı olmadığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine göre, bu yıl 22 buçuk milyon ton şeker pancarı yetiştirilmesine karşın 1 milyon tonda nişasta bazlı şurup için Türkiye’de tesis kuruluma izin verilmesinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu, sentetik tatlandırıcıların sağlık düşmanı olduğunu ileri süren CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Türkiye’nin şeker açığı mı var? Yok. Ürettiğimiz şeker bize yetiyor. TÜİK verilerine göre, bu yıl 22 buçuk milyon ton şeker pancarı yetiştiriyoruz. Bunu işlediğimizde Türkiye’nin şeker açığı görülmüyor. Nedense 1 milyon tonda nişasta bazlı şurup için Türkiye’de tesis kuruluma izin verdik; işi buradan sorgulamak gerekir. Şeker pancarı stratejik bir ürün; işçisi, çiftçisi, nakliyesini yapanı, çapalayanı, fabrikada işleyeni, onun taşıyanı, daha sonra satanıyla çok geniş kesimleri de ilgilendiren bir ürün ama ne yapılıyor? Şeker pancarından elde edilen şeker Türkiye’de yeterliyken 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle yıllar sonra gidip ithal şeker getirmek durumunda kalınıyor. Dünyadaki farklı bilim insanlarının yapmış olduğu değerlendirmelerde sağlık açısından riskinden de söz ediliyor ama daha tehlikeli bir şey söyleyeyim, Adalet ve Kalkınma Partisi 2015 yılında alınan bir uygulamayla sentetik tatlandırıcının da kullanımına ne yazık ki izin verdi. İnsan sağlığı açısından kesinlikle zararlı olduğu bilim insanları tarafından açıklanan ve ilaç sanayisi dışında dünyanın çok ülkesinde kullanılmayan sentetik tatlandırıcı da ne acı ki Türkiye’de artık serbest bırakıldı.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP