“Su stresi altındayız…”

“Su stresi altındayız…”

ABONE OL
Aralık 14, 2023 13:56
“Su stresi altındayız…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlıkta düzenlenen “Su Verimli Kentler ve Belediye Su Kardeşliği Etkinliği”ne katıldı.

Akdeniz havzasında yer alan Türkiye’nin, iklim değişikliğinden oldukça etkileneceğine işaret eden Yumaklı, kuraklık, orman yangınları, sel, taşkınlarla iklim değişikliğinin doğrudan yaşadığını vurguladı.

Bakan Yumaklı, 2030’da nüfusun yüzde 10 artacağının , su kaynaklarının yüzde 20 azalacağının öngörüldüğünü belirterek, gerekli önlemler alınmazsa 2030’a kadar nüfusun neredeyse yüzde 50’sinin, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 80’inin su yetersizliğiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Su stresi altındaki Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1313 metreküp olduğunu, ancak gerekli önlemleri alınmazsa bunun, bin metreküpün altına düşeceğini belirten Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son 21 yılda su alanında 1 trilyon 265 milyar liralık yatırımla 10 bin 86 tesisi hizmete aldık. Bu yapılan çalışmalarla suyun verimli kullanılması için önemli eserlere imza attık. Baraj sayısı 1018’e, gölet ve bent sayısı 726’ya, yıllık sağlanan içme suyu miktarı 5,2 milyar metreküpe ulaştı. Sulanan arazi miktarımızı 71 milyon dekara, toplulaştırılan arazi miktarını 73 milyon dekara, atık su arıtma tesisi sayısını 24’e, yer altı depolaması ve suni besleme tesisi sayısını 127’ye çıkardık. Basınçlı borulu sulama sistemlerinin kullanılma oranı yüzde 6’dan yüzde 33’e yükseldi. Kaynaktan tarlaya kadar suyun tasarruflu kullanılması için bireysel basınçlı sulama sistemlerine yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Bu kapsamda 50 binden fazla projeye 1,8 milyar lira hibe desteği sağladık.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP