“Tarımsal desteklemeler yetersiz”

“Tarımsal desteklemeler yetersiz”

ABONE OL
Ocak 4, 2024 10:16
“Tarımsal desteklemeler yetersiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gürer, tarımsal desteklemelerin kapsamının geliştirilmesi, destekleme ödemelerinin artırılması, tarımsal desteklemelerin var olan durumu ile eksikliklerin ortaya konulması amacıyla verdiği Meclis Araştırma önergesinde, tarımsal desteklemelerin gıda güvenliğini güvence altına alan en önemli unsurlar arasında yer aldığına dikkat çekti.

Tarımsal üretimin, gıda güvenliği, istihdam ve gelir dağılımı gibi bir dizi kritik alanı etkilediğine işaret eden Ö. Fethi Gürer, tarımsal desteklerin sağlanmasının hem çiftçilerin hem de genel ekonominin sağlıklı bir şekilde işlemesi için hayati bir rol oynadığını belirtmesinin ardında şunları söyledi:

“Bir ülkenin kendi gıdasını üretebilmesi, dışa bağımlılığı azaltır ve ulusal güvenliği artırır. Ayrıca tarım sektörü, dünya genelinde önemli bir istihdam kaynağıdır. Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alındığında, sektörün desteklenmesi büyük bir önem arz etmektedir. Tarımsal destekler, çiftçilere finansal ve teknik destek sağlayarak tarımda istihdamın sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmaktadır. Tarım, genellikle kırsal bölgelerin ekonomik temelini oluşturur ve tarımsal desteklemeler, bu bölgelerde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmeye ve kırsal kalkınmayı desteklemeye yardımcı.

Bu sebeple de çiftçilerin artan girdi masraflarının yanında tarımsal desteklemeler yetersiz kalmıştır. Örneğin, 2024 yılında çiftçiye verilmesi gereken miktar 411 milyar TL iken, verilecek rakam 91 milyar TL olarak açıklanmıştır.

Bir yılda tarımsal amaçlı kullanılan mazot ise 3 milyar litredir. Bu tutarın günümüz mazot değeri litre fiyatı çarpımı durumunda toplam ödeme 117 milyar TL’ye ulaşmaktadır. Bir litre mazottan 15 lira 34 kuruşluk vergi bulunmaktadır. Çiftçi 16.1 milyar TL mazot desteğine karşı 46 milyar TL vergi ödemektedir.

Çiftçilere sağlanan mali desteklerin miktarı artırılmalı ve adil bir şekilde dağıtılmalıdır. Bu, çiftçilerin rekabet gücünü artırarak tarım sektörünü güçlendirecektir. Tarımsal desteklerin güçlendirilmesi, bir ülkenin ekonomik istikrarını, gıda güvenliğini sağlamak adına önemli bir adımdır. Bu destekler, çiftçilerin güçlenmesine ve tarım sektörünün daha rekabetçi hale gelmesine yardımcı olarak genel kalkınmaya olumlu katkılarda bulunacaktır. Bu nedenle, tarımsal desteklemelerin kapsamının geliştirilmesi, destekleme ödemelerinin artırılması, tarımsal desteklemelerin mevcut durumu ve eksikliklerin ortaya çıkarılması adına Meclis Araştırması açılmalıdır…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP