Gümrük vergisinin sıfırlamak yararlı olmadı!

Gümrük vergisinin sıfırlamak yararlı olmadı!

ABONE OL
Şubat 16, 2024 09:17
Gümrük vergisinin sıfırlamak yararlı olmadı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Bir çok tarımsal üründe gümrük vergisinin kaldırılması, tüketicinin daha ucuza almasını sağlamadığı gibi, fiyatların da yerinde durmasını bırakın daha yukarı çıkmasına neden oldu. Hem üreticinin, hem de tüketicinin yaşadığı bu kaygılara tepki gösteren  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

Bu durum, vatandaşın daha ucuza ürünü alması anlamına gelmiyor. İthalatçı vurgun yapacak. İthalatta vergi sıfırlanmamalı. Bu durum çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor. İthalat sınırlanmalı, yerli üretim artırılmalı. Ürün çiftçiye hak ettiği değeri bulmalı. 19 liraya çiftçiden alınırken, ithal edilen ürünlerle o ürünün raftaki fiyatının 100 liraya kadar çıkması, o çiftçiye fayda sağlamıyor.

Gümrük vergisinin kaldırılması bu sorunun çözmez. Üretici ekimden uzaklaşır.  Ürünlerde sorunlar yaşanabilir. Ürün daha tarlaya ekildiği anda, çiftçi bu ürüne harcadığı gideri girdi maiyetini alabileceğini düşünerek üretimin içinde kalması sürdürülmelidir. Bu bakış açısı doğru değildir. 

Tarımdaki sorunların başlıca nedeni liyakatli, bu işi bilen planlamayı oluşturacak, sorunları önceden fark eden bir anlaşın ne yazık ki uzunda süredir yönetimde olmayışın rolü vardır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı üzerinden gelen ithal ürünlerle gıda pazarının oluşumunu seyretmektedir. Müdahale etmelidir. Kesinlikle ithalat sınırlandırılıp yerli üretim artırılmalıdır.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP