“Üreticileri 22 yılda yoksullaştırdınız!”

“Üreticileri 22 yılda yoksullaştırdınız!”

ABONE OL
Şubat 14, 2024 09:20
“Üreticileri 22 yılda yoksullaştırdınız!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. İYİP, narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Grubu adına söz alan İYİP Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, izlenen yanlış tarım politikaları yüzünden narenciye üreticisinin umduğunu bulamadığını ve alın terinin karşılığını alamadığını tüketicilerin de ortaya çıkan tekelleşme nedeni ile çok yüksek fiyatlara tüketmek zorunda kaldıklarını söyledi.

İYİP’li Kocamaz, Ülkede uzun süredir izlenen yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçilerin üretim yapamadığını, alın terinin ve emeklerinin karşılığını alamadığını, zarar eder hale geldiğini belirterek narenciye üreticilerinin çok zor günler yaşamakta olduğuna vurgulayarak şunları söyledi:

“Limon ve mandalina dalında kalmış; portakal, maliyetlerinin çok altına düşmüştür. 2023 yılında üretim maliyetlerinin bir önceki yıla göre 3 kat artarak 4 TL seviyesine kadar gelmesine rağmen mandalina ve limon hasadının 1-1,5 TL’de seyretmesi üreticileri perişan etmiştir. Bu rakam toplama maliyeti bile değildir. Limon ve mandalina bahçede 1 TL’ye bile alıcı bulamazken marketlerde limonun kilosu 20-25 TL arasında, mandalinanın kilosu da 30-35 TL arasında fiyatlara satılmaktadır. Maliyetlerin çok altına düşen limon ve mandalinayla aynı kaderi paylaşan portakal da marketlerde kilosu 25-30 TL’ye satılmaktadır.

Kaybedilen o pazarlar ne yazık ki bugüne kadar hâlâ geri kazanılamamış, Hükümet de zaten bu konuda hiçbir gayret göstermemiştir. Mersin ve tüm Çukurova’daki narenciye üreticileri bugün kaybedilen o pazarların cezasını çekmekte, zarar etmektedir. Buna karşılık üreticinin zararı karşılanmamış, üretici artan borçlarıyla baş başa bırakılmıştır. Artan maliyetler, düşen fiyatlar ve kaybedilen pazarlar yüzünden narenciye üreticileri bugün kan ağlamaktadır. Limonu ve mandalinayı dalından toplamak bile azımsanmayacak bir maliyet gerektirmektedir, toplama maliyetlerini karşılayamayan üreticiler ürünlerini toplamak yerine ağaçlarını sökmeye başlamıştır. Üreticileri yirmi iki yılda getirdiğiniz bu sefalet noktasıyla gurur duyabilirsiniz.

Geçen yıllara göre üreticilerin üretim maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde artarak seçimlerden önce 18,63 TL olan mazotun bugün litresi 45,06 TL’ye yükselmiştir. Gübre, ilaç ve işçi yevmiyelerinde de fiyat artışları mazotu aratmamıştır. Tarlada ve bahçede üretim maliyetleri sürekli artarken, artmayan tek şey üreticiler için narenciyenin fiyatı olmuştur. Narenciye üreticisi bu yıl daha önceki yıllarda sattıkları fiyatları dahi arar hâle gelmiştir. Bu arada narenciye üreticisi, hükümetten dalda kalan ürününü toplamak ve bahçesini önümüzdeki yıla hazırlamak için özel bir destek beklemektedir. Üretici ihracat teşvik primlerinin zamanında ve yeterli seviyede yapılmasını istemektedir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP