“Çiftçinin sabrı emekleriyle sınanmamalı”

“Çiftçinin sabrı emekleriyle sınanmamalı”

ABONE OL
Mayıs 14, 2024 16:20
“Çiftçinin sabrı emekleriyle sınanmamalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– DAP Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Adana’da hasadı başlayan buğdayın taban fiyatına ilişkin yaptığı açıklamasında, taban fiyatın 15,50 TL olması gerektiğini söyledi.

Hasadın başlamasına karşın hala buğdayın taban fiyatının açıklanmamasını eleştiren Kısacık, buğdayın stratejik bir ürün olduğundan hareketle iktidarı, çiftçinin ve buğday üretiminin kıymetinin bilinmesi gerektiği yönünde uyardı.

Adana’da buğday hasadının erken başlamasına rağmen taban fiyatın açıklanmadığına değinen Kısacık, çiftçinin geçen sene buğdaydan zarar ettiğini, geçen seneden beri de borcunun katlanarak artmış olmasının göz önünde bulundurularak açıklanacak fiyatın 15,50 TL’den aşağıda olmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Buğday fiyatları haziran ayının ilk haftasında açıklanıyordu. Ama bu yıl iklim değişikliğinden dolayı Adana’da hasat erken başladı. Bu nedenle çiftçimizin mağdur olmaması için buğday taban fiyatları bir an önce açıklanmalıdır. Çiftçimiz geçen yıl buğday hasadında da aynı sorunu yaşadı. Fiyat geç açıklandı ve açıklanan fiyat, destekleme ile birlikte çiftçiyi zarar etmekten kurtaramadı. Akaryakıt, tohum ve gübre başta olmak üzere masraflar arttı. Borçlanarak ekim yapan çiftçimizin borçları da haliyle katlanarak arttı. Çiftçimizin içinde bulunduğu kötü durum ve yüksek girdi maliyetlerindeki artış düşünüldüğünde buğday fiyatı kilogram başına 15,50 TL’den az olmamalıdır.

Ülkemiz tarımında en önemli sorunlardan birisi de tarım desteklemelerinin zamanında açıklanmaması ve ödemelerin zamanında yapılmamasıdır. Çiftçi hasat yaptığı ürünün destekleme ödemesini yıl bitmeden almalıdır. Ayrıca ödeme yapılan kalemlerdeki değişen fiyatların, güncellenerek yeniden hesaplaması yapılmalıdır.

Türkiye gibi bir tarım ülkesinde çiftçinin tedirginlik ve belirsizlik içinde bırakılması kabul edilemez. Çiftçilerimizin sabrı emekleriyle sınanmamalıdır. Şu anda çiftçimizin yaşadığı sorunların çözümü; düzenli, planlı, hesaplı ve disiplinli bir tarım politikasının uygulanmasıyla mümkündür. Bu amaçla hazırladığımız Tarım Eylem Planımızda çiftçimize şu sözleri vermiştik; tarımda ithalat yerine içeride üretimi desteklenecek, çiftçimizden ürünü değerine alınacak, tarım destekleme ödemeleri hasat yapılan yıl içinde açıklanacak ve aynı yıl içinde ödemelerin tamamını gerçekleştirerek çiftçimizi mağdur edilmeyecek. Eylem planımızdaki onlarca çözümden sadece bu üç çözüm bile uygulamaya konularak disiplinle takip edilse, çiftçimiz zarar etmekten ve mağdur olmaktan kurtulur. Çiftçimizi, tarımsal üretimimizi ve ülkemizin gıda güvenliğini koruyun.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP