Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir dışsatımı döviz bazında yükselirken, miktar bazında düşüş yaşandı. 2024/25 sezonunun geride kalan diliminde dışsatım tutarı yüzde 9 artarak 1 milyar 5 milyon dolara ulaşırken, satılan kuru meyve miktarı yüzde 16 azaldı.
Ege Dışsatımcılar Birlikleri kayıtlarına göre, 2023/24 sezonunda Türkiye 269 bin ton kuru meyve satımı gerçekleşirken, 2024/25 sezonunun aynı döneminde bu rakam 226 bin tona geriledi.
Uzmanlar, miktardaki gerilemenin üretim koşulları, iç piyasada artan istemle dünya genelinde değişen pazar dengeleriyle bağlantılı olabileceğini değerlendirirken, döviz bazındaki artışın dışsatımcıların birim fiyatlarını artırmasıyla gerçekleştiği düşünülüyor.
YAZARLAR
22 Mayıs 2025YAZARLAR
22 Mayıs 2025YAZARLAR
22 Mayıs 2025ETKİNLİK
22 Mayıs 2025GÜNDEM
22 Mayıs 2025GÜNDEM
22 Mayıs 2025GÜNDEM
22 Mayıs 2025