Pancar üretiminde masraflar iki katına çıktı!

Pancar üretiminde masraflar iki katına çıktı!

ABONE OL
Eylül 27, 2023 10:33
Pancar üretiminde masraflar iki katına çıktı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, partisinin Yozgat İl Kongresi Divan Başkanlığı yaptıktan sonra bölge köylerinde pancar çiftçileri ile buluştu. Pancar alım kampanyası başlamasına rağmen halen taban fiyat açıklanmamasına tepki gösteren Çiftçilerin sorunlarını dinledi.

CHP’li Gürer 2023 yılının kampanya dönemi başlayan şekerpancarında, bazı bölgelerde şeker fabrikalarının alıma geçmesine karşın, taban fiyatın açıklanmadığını belirterek şunları söyledi:

“Ancak henüz taban fiyat açıklanmadı. Geçen yıl 1400 lira olarak açıklanan taban fiyatta bu yıl 1800 lira avans fiyat dışında bir taban fiyat açıklaması yapılmadı. Geçtiğimiz yıl 23 eylülde taban fiyat açıklanmıştı. Bu yıl neden hala açıklanmadı? Çiftçi taban fiyatın mısırda olduğu gibi düşük kalmasından kaygılı. Taban fiyatlar düştükçe o ürünü ekme isteği çiftçide azalıyor.

Çiftçiler girdi maliyetlerindeki artıştan şikayetçi. Mazot, tohum, ilaç ve gübre fiyatları her yıl belirli oranda artarken bu yıl yüzde 100’e varan oranlarda artış gösterdi. TÜİK’e göre ise tarımsal girdi maliyetleri yüzde 70 arttı. Diğer ürünlerden farklı olarak sözleşmeli tarım kapsamında olduğu için şekerpancarına iyi bir taban fiyat verilmez ise çiftçi gelecek yıl ekim yapmayabilir. Öyle olunca da geçtiğimiz yıl olduğu gibi Türkiye de 24 yıl sonra şeker ithal etmek zorunda kalır.

Ancak ‘biz harcadığımızı, toprağa yatırdığımızı alamaz isek bu işi nasıl sürdürelim?’ diye soruyorlar. Onun için Cumhurbaşkanını, Tarım ve Orman Bakanını bir an önce pancar taban fiyatını açıklamaya davet ediyorum. Bir an önce fiyat belli olsun ki, çiftçi de yeni dönemde ne ekeceğine karar versin.

Artık vatandaş şekeri alırken dahi sıkıntıya giriyor. Tarladaki ürünün maliyeti düşmezse raftaki ürünün fiyatının düşmesi mümkün değil. İlaç, gübre, tohum ve mazotta üretici sübvanse edilip mutlak surette desteklenmeli ki raftaki şekeri, vatandaş daha uygun fiyata alabilsin.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP