“Şekerpancarı çiftçisi ekmesin diye uğraşılıyor”

“Şekerpancarı çiftçisi ekmesin diye uğraşılıyor”

ABONE OL
Aralık 8, 2023 10:01
“Şekerpancarı çiftçisi ekmesin diye uğraşılıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– 2012 yılında 140 bin olan şekerpancarı çiftçisinin bugün 90 bine düştüğünü belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekerpancarında, alım sürecinde, ürünün tesliminde sorun yaşandığını belirtti.

CHP’li Gürer, pancar üreticisinin üretim kaygısı yaşadığını belirtirken şunları söyledi:

“Bu yıl şeker pancarında taban fiyata yüzde 27’lik bir artış verildi, seçim döneminde yüzde 245 verilmişti. Bu durumda çiftçi ilacı, tohumu, gübresi, mazotu giderleriyle şeker pancarından bu yıl para kazanmadı. Uygulanan kota nedeniyle sorunlar yaşıyor. O da yetmedi, özel fabrika ‘şeker pancarını ben istediğim zaman sökeceksin’ diyor. Daha önceki uygulamada devlet şeker pancarını kıvamına erdiği zaman yani pancarın şekeri kendi ürün olarak olması gereken noktaya eriştiğinde alır, bir yerde depolar, fabrikasında işlerdi. Özel sektör ‘yok, ben dediğim zaman sökeceksin’ diyor ve ne yazık ki şeker pancarı çiftçisi bu yönden de zor durumda.

Ortada Şekerpancarında sıkıntı var, alım süreçlerinde sorun var, ürününü teslim etmekte yaşadığı sorundan dolayı oluşmuş mağduriyet var yani şeker pancarı çiftçisine ‘Sen bu işi bırak, nişasta bazlı şurubun yolunu açalım’ diyorlar, bunu da hiçbir vicdan kabul etmez.”.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP